Shell investeert 17 miljard gld in Nigeria

Oliemaatschappij Shell investeert bijna 17 miljard gulden in een groot offshore-project in Nigeria. Dit heeft het concern vanochtend bevestigd. De investering is bedoeld voor de ontwikkeling van vier grote olievelden voor de Nigeriaanse kust. Twee daarvan, in ondiep water, had Shell nog niet bekend gemaakt. Van de bijna 17 miljard gulden moet 70 procent in vijf jaar door internationale maatschappijen worden gefinancierd. De Nigeriaanse regering zou het resterende deel moeten opbrengen.

Het olieconcern is om die reden in gesprek met de Nigeriaanse militaire machthebbers, andere internationale oliemaatschappijen en aannemersbedrijven. Goedkeuring van het plan zou een steuntje de rug zijn voor de komende burgerregering. Nigeria beleeft momenteel de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van het land, bijna veertig jaar geleden.

Volgens Shell zal de investering in Nigeria over een periode van 25 jaar bijna 40 miljard gulden opbrengen. Het plan om de Nigeriaanse olie-industrie nieuw leven in te blazen is een van de meest ambitieuze projecten voor de ontwikkeling van olie en gas ter wereld. Het bedrag dat daarmee gepaard gaat, is de grootste industriële investering die ooit ten zuiden van de Sahara is gedaan. Bouwsteen van het project vormt de realisatie van een laadstation op Bonny Island, maar wanneer met de bouw wordt begonnen is nog niet duidelijk. De andere twee projecten staan voor later dit jaar op het programma.

Op dit moment neemt Shell ongeveer de helft van de Nigeriaanse olieproductie van 2 miljoen vaten per dag voor zijn rekening. Bij doorgang van het project zou de olieproductie met bijna een derde, 600.000 vaten per dag, toenemen.

Directeur R. van den Berg van Shell Nigeria noemt in de Britse krant Financial Times vertrouwen een belangrijke factor voor de investering. Ook zegt hij dat het project van Nigeria een belangrijke speler op de wereldmarkt in de gasindustrie kan maken.