Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over o.a. de strijd van de Franse familie Gaudin die twee zoons verloor aan aids na toediening van besmette bloedproducten. Om oude voorraden op te maken werd er in Frankrijk in de jaren tachtig welbewust met aids besmet bloed aan hemofiliepatiënten gegeven. Oud-premier Fabius moet morgen voor een parlementaire gerechtshof verschijnen. Ned.1, 20.30-20.59u.

Nova. Aandacht voor de begrafenis van koning Hussein van Jordanië en zijn opvolger Abdallah. Tevens een reportage over agressieve passagiers in vliegtuigen. Ned.3, 22.33-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Land of hot water. Bezoek aan IJsland met beelden van vulkanen, explosieve geisers, kokende modderpoelen en talloze hete bronnen. NGC, 20.00-20.30u.

NPS.doc: Dierbaar. Humoristische portretten van een aantal klanten van een kleine, ouderwetse dierenwinkel in Amsterdam-Noord: Mast Hengelsport- en Dierenspeciaalzaak. Via kleine scènes in de winkel komen we bij personen thuis, die vertellen over hun leven en de relatie met hun dier. Er blijkt veel ellende op de wereld te zijn maar er wordt ook veel gelachen. Ned.3, 20.22-21.24u.

Zwarte vijvers. Slot van een tweeluik over het werk van journalisten belicht de parallel-montage van meerdere verhaallijnen rond eenzelfde thema. Belg.2, 21.30-22.00u.

Kinderen en kanker. Interviews met ouders en reportages over kinderen met kanker. Ook een gesprek met kinderoncoloog dr. P.A. Voute die vertelt wat er in de afgelopen 25 jaar allemaal in de kankerbestrijding is veranderd. Ned.2, 20.31-21.32u.

Dokument. Slot van een drieluik over het leven en werk van internationale vrachtwagenchauffeurs. Ned.1, 22.47-23.31u.

Panorama. Een onderzoek naar de controversiële wedloop tussen Engeland, Amerika en het Verre Oosten om de eerste te zijn die een mens kloont. Interviews met wetenschappers en mensen die gekloond willen worden en mensen die het afkeuren. Afl.: The first human clone. BBC1, 23.00-23.45u.

Close up and personal. Serie portretten. Actrice Helen Mirren reist naar Zuid-Afrika en is getuige van de effecten van geweld op vrouwen en kinderen. BBC1, 23.45-0.15u.

Rostov-Luanda. Angolese documentaire over een zoektocht naar een vrijheidsstrijder met de naam Baribanga in Angola. Duitsl.2, 0.00-1.00u.

DRAMA

Novellen: Hollandse held. Herhaling van een uitzending uit 1996 waarin zanger Freddy Bremer ooit een gevierd artiest met tv-optredens en tournees door het hele land na twintig jaar terugkijkt op zijn glorietijd. Met Johnny Lion, Hidde Maas, Jeroen Willems, Rick Hendriks, Tanja Yes en Rocky Tuhuteru. Ned.3, 21.24-21.49u.

AMUSEMENT

De stoel. Ontmoetingen met de levensfilosoof Peter de Boer op Terschelling en met de Limburgse dichter en kunstenaar Ad Maas. Ned.1, 20.59-21.45u.

MUZIEK

Streetnoise. Herhaling uit 1998 van een aantal korte muzikale portretten van Nederlandse jazzmusici opgenomen in Amsterdam. Vanavond contrabassist Tony Onderwater aan het IJ. Ned.3, 21.49-22.00u.

KUNST

Het Uur van de Wolf: Hollywoodisme. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.22-0.37u.

FILM

The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over het gruwelijke dilemma van een ambitieuze advocaat die onwetend zijn ziel verkocht aan een corrupt advocatenkantoor. Heerlijke rolbezetting kent Tom Cruise als de briljante, voormalige werkstudent en Gene Hackman als de Mephistoles van Memphis, met een niet te sussen geweten. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Zusje (Robert-Jan Westdijk, 1995, Nederland). In het verrassende speelfilmdebuut van o.a. Westdijk (regie) en Kim van Kooten (hoofdrol) achtervolgt een geobsedeerde jongen zijn zusje met een video-8-camera ter opheldering van een jeugdgeheim. De kijker danst mee met de camera en krijgt behalve het verslag van een haat-liefde-verhouding ook een humoristisch beeld van een groepje twintigers in de jaren negentig. RTL4, 21.00-22.45u., met reclame.

De gouden Swipe (Alex Bordewijk en Steven de Jong, 1995, Nederland. Zie Film-vooraf. Ned.2, 21.32-23.00u.

Et la Tendresse?... Bordel! (Patrick Schulmann, 1978, Frankrijk). Weinig originele verzameling sketches over de gevolgen van de seksuele revolutie. In 1979 de op twee na grootste hit van Parijs. Met Jean-Luc Bideau, Bernard Giraudeau. TV5, 22.15-23.40u., & 2.15-3.40u. & morgen, 10.15-11.40u. & 14.15-15.40u.

Fargo (Joel Coen, 1996, VS). Op ware gebeurtenissen gebaseerde, geestige morele vertelling van de gebroeders Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen – onder wie Steve Buscemi – met gezond verstand ontmaskert. Duitsl.2, 22.15-23.45u. & 1.00-2.30u., nagesynchroniseerd.

La Dolce Vita (Federico Fellini, 1960, Italië). Christus vertrekt per helikopter en gossipjournalist Marcello Mastroianni raakt zichzelf kwijt in het schijnplezier van de decadente Romeinse jet set van de late jaren vijftig. Mogelijk beroemdste film van Fellini won Gouden Palm in 1960. Ook met Anita Ekberg, Anouk Aimée, Lex Barker en de Trevi-fontein. Duitsl.1, 0.50-3.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Good Guys and the Bad Guys (Burt Kennedy, 1969, VS). Amusante western met Robert Mitchum als sheriff op leeftijd en George Kennedy als oude treinrover. BBC1, 1.40-3.10u.