SCHUIMGEBAK MET MINCEMEAT

Hoewel dit gebak bewerkelijk is, kan iedereen het maken. U kunt de mincemeat vervangen door bijvoorbeeld kersen-, abrikozen- of appel-rozijnencompote. De compote moet wel vrij stevig en dik zijn en een uitgesproken smaak hebben. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken een cirkel van 25 centimeter doorsnee op elk vel. Doe de eiwitten in een grote kom (bij voorkeur van koper) en klop ze schuimig. Strooi wat zout over de eiwitten en klop ze dan tot zachte pieken. Klop er geleidelijk de suiker door (circa 10 seconden) en klop de eiwitten daarna nog circa 10 seconden. Het eiwit moet stijf en glanzend zijn. Verdeel het eiwit over de twee bakplaten en smeer het uit tot de getekende cirkels ermee bedekt zijn. Strijk de bovenkant glad. Zet de bakplaten met de schuimcirkels 4 uur in een op 95° C voorverwarmde oven. Zet na die tijd de oven uit en laat de schuimcirkels nog minstens 6 uur, of een nacht erin drogen. Trek na het drogen voorzichtig het papier van de schuimcirkels. Doe het roomijs in een kom en laat het iets zachter worden. Schep er de mincemeat door en zet het mengsel terug in het vriesvak. Klop dan de slagroom. Het roomijs-mincemeatmengsel moet na het verblijf in de vrieskast stevig genoeg zijn om zijn vorm te behouden terwijl u het gebak afmaakt, maar niet zo hard dat u het niet kunt uitsmeren. Klop in een grote kom de slagroom met de poedersuiker en rum tot stijve pieken. Dek de kom af en zet hem in de koelkast. Leg een schuimcirkel met de platte kant onder op een grote schaal of bakplaat. Besmeer hem tot aan de rand met het roomijs-mincemeatmengsel. Spatel er dan iets minder dan de helft van de slagroom over. Leg er de tweede schuimcirkel met de platte kant boven op. Spatel de rest van de slagroom over de bovenkant en zijkanten. Doe dit zo snel mogelijk zodat het roomijs niet te zacht wordt. (Als dit toch mocht gebeurten het gebak terug in het vriesvak tot het ijs weer stevig genoeg is.) Garneer met de gehalveerde noten. Zet het gebak minstens 4 uur in het vriesvak tot het volledig hard geworden is. Dek het dan rondom losjes af met folie. Bewaar desgewenst tot 3 weken in het vriesvak. Zet circa 15 minuten in de koelkast voor u gaat serveren.

    • Kim Maclean