Rentespook terug op beurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend, na een periode van afwezigheid, het rentespook weer opgedoken. Een stevige daling op de obligatiemarkten zorgde voor ongerustheid over een hogere rente.

Omdat er aan de koperskant van de aandelenmarkt daardoor weinig activiteit was daalden de koersen. De AEX-index stond aan het eind van de morgen op 530,28 punten, een verlies van 4,08. Na een voorzichtige opening klom de toonaangevende graadmeter eerst nog tot 537 punten, maar daarna zette een daling in. Beurshandelaren denken dat de malaise als gevolg van vrees voor een rentestijging voorlopig nog wel zal aanhouden.

Buhrmann stak vanochtend met kop en schouders boven de andere AEX-fondsen uit. De waarde van het aandeel steeg met ruim 3 procent tot 15,25 euro. Woensdag publiceert het concern zijn jaarcijfers over 1998.

Grote daler was ASM Lithography. Onder invloed van de dalende hightech-fondsen in de Verenigde Staten verloor ASML 1,50 euro op 37,70 euro.

KLM daalde 55 eurocent op 25,15 euro. Het aandeel stond onder druk door wat negatieve opinies van analisten. Bovendien werd bekend dat de Noorse luchtvaartmaatschappij Braathens, waarin KLM een belang van 30 procent heeft, slechte resultaten heeft geboekt over het vierde kwartaal en eind deze week een verlies over geheel 1998 bekend zal maken. Het aandeel KPN bleef onverminderd onder druk staan. De toenemende concurrentie op de telecommunicatiemarkt leidde opnieuw tot een verlies. Het fonds daalde 1,05 euro naar 41,50.

Numico was ook een grote daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,2 procent op 42 euro.

Koninklijke Olie liet aan het eind van de ochtend dezelfde koers zien als vrijdag bij het sluiten van de handel, namelijk 39,65 euro. In een dalende markt was dat een goede prestatie.

De financiële waarden stonden vanochtend allemaal op een licht verlies. Fortis leverde met een achteruitgang van 30 eurocent op 35,85 euro relatief nog het meeste in.