`Reclame verruimen'

De Internationale Schaats Unie (ISU) zou ruimere mogelijkheden moeten bieden aan schaatsers uit `arme' schaatslanden om zich verder te ontwikkelen. Bart Veldkamp pleitte daar gisteren voor na afloop van het einde van de WK allround in Hamar, waar zijn Russische teamgenoot Vadim Sajutin met vijf persoonlijke records (vier afstanden en puntenklassement) tweede werd achter wereldkampioen Rintje Ritsma.

Veldkamp: ,,De ISU moet toch zien dat er dankzij mij en de sponsors van m'n team een Rus op het podium staat, naast een Nederlander en een Noor. Dat is toch mooi voor het schaatsen?'' Met vrijere regels over reclame op de schaatspakken zou het voor sponsors interessanter worden schaatsers als Sajutin te ondersteunen, meent Veldkamp. ,,Ze zouden het bovenlichaam commercieel vrij kunnen laten, de benen zijn dan voor het land.''

Veldkamp nam de Rus afgelopen zomer in zijn ploeg op uit sympathie voor Sajutin en omdat deze in Rusland niet meer over faciliteiten beschikte. ,,Er is nog geen geld voor voedsel, laat staan voor een overdekte baan'', zei Sajutin.

De armetierige voorzieningen voor schaatsers in Rusland brachten hem er bijna toe te stoppen met schaatsen. ,,Hij kan het niveau van Ritsma en Postma halen'', zei Veldkamp, die zelf vijfde werd in het eindklassement.