Nokia grootste in mobiele telefoons

Nokia heeft vorig jaar meer mobiele telefoons verkocht dan Motorola. Daarmee heeft de Finse fabrikant van telecomapparatuur de eerste plaats overgenomen die het Amerikaanse concern innam sinds de opkomst van de zaktelefonie.

Het onderzoeksbureau Dataquest heeft becijferd dat Nokia vorig jaar 37,4 miljoen mobiele telefoons heeft verkocht. Dat is 81,5 procent meer dan in 1997 en goed voor een marktaandeel van 22,9 procent. Motorola moest het doen met een groei van de verkoop van 27,6 procent tot 32,3 miljoen zaktelefoons. Het marktaandeel kwam uit op 19,8 procent.

Nokia was al langer de grootste verkoper van gsm-telefoons, terwijl Motorola nog een voorsprong had in de analoge mobiele toestellen.

De Britse zakenkrant Financial Times laat Dataquest-directeur Peter Richardson aan het woord, die zegt dat Nokia zich meer op marketing en op de consument heeft gericht dan op technologie. Het concern is erin geslaagd zijn merk te laten overkomen als een van kwaliteit, stijl en prestaties, aldus Richardson.

Nokia deed het goed op alle afzetmarkten. In de Verenigde Staten alleen al is het goed voor een marktaandeel van 35 procent. De onderneming haalt 91 procent van haar omzet buiten eigen land. De opkomst van het concern begon nadat het zijn activiteiten op het gebied van autobanden, kabels en kleurentv's had afgestoten.

Dataquest heeft verder berekend dat West-Europa de grootste markt voor mobiele telefoons is, met 32,5 procent van de totale verkoop in de wereld.

De VS zijn tweede met 17,1 procent en Japan is derde met 16,5 procent. (ANP)