Naspeurbaarheid

Winkelen, bankzaken doen en andere transacties afsluiten via internet heeft de toekomst, dat is niet alleen de verwachting van de bedrijven die zich hierin specialiseren, maar ook van de speculant. Bedrijven die internet als verkoopkanaal kiezen kunnen vrijwel zonder uitzondering rekenen op een overspannen belangstelling van beleggers, meestal zonder dat er nog maar een cent winst is gemaakt. Als belangrijkste obstakel voor deze moderne vorm van goudzoeken gold tot dusver de onbetrouwbaarheid van het betalingsmechanisme. Wie is de koper, wat is zijn kredietwaardigheid, kan hij persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld?

Terwijl hard wordt gewerkt aan een universeel afrekensysteem, meende de belangrijkste chipfabrikant ter wereld, Intel, aan dit vraagstuk ook een steentje te kunnen bijdragen met de inbouw van het `Processor Serial Number' (PSN) in Intel's Pentium Processor III, die in maart op de markt komt. Iedereen die zich, uitgerust met deze nieuwe chip, bij een site of kletsbox aanmeldt, was de gedachte van de producent, is traceerbaar dankzij een `onvervreemdbaar en uniek serienummer'.

Belangengroepen voor privacy op Internet die luisteren naar namen als de American Civil Liberties Union en de Electronic Privacy Information Center tekenden protest aan. Resultaat is dat de nieuwste Pentium Processor nu is uitgerust met een `aan'- en `uit'-knop waardoor ook zonder datasporen kan worden gesurfd of gechat.

Maar de tegenstanders zijn nog niet gerustgesteld. Op de site Big Brother Inside (www.bigbrotherinside.com) staat te lezen waarom ook dit systeem de naspeurbaarheid van het internettende individu te gemakkelijk maakt.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn over computers en Internet op de website van NRC Handelsblad: www.nrc.nl