Kosovo: oplossing `wordt partijen opgedrongen'

In het kasteel van Rambouillet, nabij Parijs, beginnen vandaag Servische en Kosovaarse onderhandelingsdelegaties met het inhoudelijk overleg over een regeling van het Kosovo-conflict voor een overgangsperiode van drie jaar. Een bemiddelaar waarschuwde vandaag dat de partijen een oplossing grotendeels zal worden opgedrongen. Het overleg van gisteren was volgens de woordvoerder van de conferentie ,,constructief, zakelijk en serieus''.

De delegaties hebben volgens de bemiddelaars gisteren een uit tien punten bestaand ontwerp voor een vredesregeling aanvaard. Vandaag begin het overleg over de inhoudelijke invulling van de tien punten. Dat betekent onderhandelen over elke regel afzonderlijk, maar de internationale bemiddelaars Christopher Hill (VS), Wolfgang Petrisch (EU) en Boris Majorski (Rusland) gunnen de delegaties maar een minimum aan onderhandelingsruimte. Petrisch zei in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel dat ,,tachtig procent van de voorstellen de beide partijen simpelweg opgedrongen zal worden''. ,,Ik kan één ding garanderen: óf het Kosovo-conflict zal eind april geregeld zijn, óf de bommen zullen vallen'', aldus Petrisch.

Vanochtend werd uit Rambouillet gemeld dat een aantal Albanese eisen, onder andere over een referendum over de toekomst van de regio, ,,slecht is ontvangen'' door de bemiddelaars, die vooralsnog geen afwijking van het onderhandelingsschema over hun ontwerp-plan dulden.

De Albanese delegatie heeft de nacht van zaterdag op zondag gebruikt voor onderling overleg, met de bedoeling een eind te maken aan de onderlinge verdeeldheid. De delegatie bestaat uit vier componenten: de gematigde Democratische Liga van Kosovo van Ibrahim Rugova, het radicale Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, de oppositiepartijen in Kosovo en een aantal onafhankelijke persoonlijkheden. Volgens het in Priština verschijnende blad Koha Dritore (waarvan hoofdredacteur Veton Surroj als onafhankelijke deel uitmaakt van de delegatie) zijn de vier vleugels van de delegatie het eens geworden hun onderlinge geschillen te laten varen in het belang van de Kosovo-Albanezen. Het persbureau van het UÇK wist te melden dat UÇK-lid Hashim Thaçi de delegatie leidt en dat de gematigde Ibrahim Rugova en de meer radicale politicus Rexhep Qosja vice-voorzitter van de delegatie zijn. Dit bericht is overigens nergens bevestigd. (AFP)