Jorien en Fred

Jorien van den Herik was er een week geleden razendsnel bij om consequenties te trekken uit de supportersrellen in Leverkusen. Rende de Feyenoord-voorzitter, om met Baksteen te spreken, achter zijn emoties aan? Neen, hem werd in een flits duidelijk dat de lonkende miljoenen van de Champions League acuut in gevaar dreigden te komen. De UEFA zou, naar de voorzitter op z'n klompen aanvoelde, niet aarzelen om aan de 7 ton schade en 10 gewonden in Leverkusen een krachtige sanctie te verbinden. Een jaar schorsing zat er dik in.

Lichtelijk in paniek belde het bestuurslid Fred Blankemeijer de nacht na de veldslag met de in Amerika vertoevende Van den Herik. Zijn stem klonk hees. ,,Het was verschrikkelijk, Jorien. We zijn toch langzamerhand wel wat gewend. Maar dit leek mij bijna nog erger dan de veldslag van twee jaar geleden in Beverwijk en de ravage van drie jaar geleden in Mönchengladbach. Wat moeten we nu in hemelsnaam beginnen?''

,,Laat dat maar aan mij over'', siste Van den Herik. De volgende dag al ging er een telegram van Feyenoord naar het hoofdkwartier van de UEFA in Zwitserland. Met ongeveer de volgende inhoud: ,,Naar aanleiding van de gebeurtenissen vóór, tijdens en na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd Bayer Leverkusen-Feyenoord hebben wij besloten tot de zomer van het jaar 2001 geen supporters meer mee te nemen naar wedstrijden in het buitenland.''

Van den Herik was er niet gerust op dat zijn verloochening van duizenden fatsoenlijke fans de UEFA ervan zou weerhouden de Rotterdamse club in de ban te doen. Hij slaakte dan ook een zucht van verlichting toen bleek dat er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht was. ,,Een wedstrijd als deze valt onder de paraplu van jullie nationale bond, daar bemoeien wij ons niet mee'', liet de Europese voetbalunie weten.

,,Aha, de KNVB moet het dus afhandelen, nou dat zit wel snor'', grinnikten Rob Baan en Leo Beenhakker, het magische duo dat Feyenoord de kroonjuwelen van de Champions League hoopt te bezorgen. En inderdaad, de KNVB zei bij monde van persvoorlichter Rob de Leede geen directe aanleiding te zien voor het opleggen van welke sanctie dan ook.

,,Het gaat de doofpot in'', zongen Baan en Beenhakker op de wijs van `We gaan Europa in' dat de supporters bij de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht al weer harder dan ooit over het veld lieten schallen. ,,Goed beschouwd'', onderbrak Van den Herik het duet, ,,had ik die supporterboycot tot 2001 helemaal niet hoeven af te kondigen. Ik ben veel te voorbarig geweest. Had ik maar gewoon de officiële rapporten afgewacht, dan was de zaak vanzelf op de lange baan geschoven.''

,,Laten we nu eerst even kijken wat de commissie-Stekelenburg over de aanpak van het voetbalvandalisme te melden heeft'', mompelde de altijd voorzichtige Blankemeijer. ,,Dat rapport komt over een week of drie uit, wie weet kunnen wij er ons voordeel mee doen. Het mooiste zou zijn als onze narigheid op het bordje van de politiek wordt gelegd. De raddraaiers oppakken, ze een stadionverbod met meldingsplicht opleggen en de goeden niet onder de kwaden laten lijden, dat zou het credo van de overheid moeten worden. Zeker nu het zich laat aanzien dat er een nieuwe generatie relschoppers zit aan te komen.''

,,Laat die halve zolen toch gewoon thuisblijven, Oprotten allemaal. Hun kop mag er van mij af. Dan maar een leeg vak in een uitwedstrijd'', gromde Beenhakker. ,,Ik voel wel wat voor de opvatting van Karel Aalbers. Ze mogen het dan bij Vitesse tegenwoordig hoog in hun bol hebben, ze schieten midden in de roos met hun verwijt dat de politiek niet bereid is dit maatschappelijke probleem bij de wortel aan te pakken. Amen.''

Dit is de eerste aflevering van een wekelijkse rubriek.