Israel rouwt om overlijden van Hussein

Israel rouwt diep en oprecht over het overlijden van koning Hussein. Van de regeringsgebouwen hangt de David-ster halfstok. Nooit eerder heeft Israel voor de dood van een Arabische leider officiële rouw afgekondigd.

De Israelische regering kwam gisteren in een speciale zitting bijeen. Staande herdachten de ministers de in het joodse land geliefde ,,koning van de vrede''.

Twee helikopters van de Israelische luchtmacht hebben vanmorgen een aantal pantserwagens naar Amman gevlogen voor het vervoer van de zware Israelische delegatie naar de begrafenis van koning Hussein. President Ezer Weizman, premier Benjamin Netanyahu, de ex-premiers Shimon Peres en Yitzhak Shamir en Lea Rabin, de weduwe van de vermoorde premier Yitzhak Rabin, maken met enkele andere leidende politici deel uit van de Israelische delegatie. Een afvaardiging van de Israelische Arabieren is op eigen gelegenheid op uitnodiging van het Jordaanse hof naar Amman vertrokken.

Israel heeft emotioneel op het heengaan van koning Hussein – die ,,van vijand vriend werd'' – gereageerd. ,,Toen ik hoorde dat de koning was overleden ging er elektrische schok door me heen'', zei een Israelische arbeider. ,,Hij was bijna een van ons geworden''.

Nadat radio Israel het overlijden van de Jordaanse vorst had gemeld verzamelden zich rouwende Israeliërs bij het gedenkteken in het centrum van Tel Aviv op de plaats waar Rabin in 1995 werd vermoord.

De Israelische media behandelen het overlijden van de Jordaanse koning alsof het om een Israelische leider gaat. ,,Shalom leyadid (wees gegroet vriend)'' is de openingskop van Yediot Ahronot in het Hebreeuws en Arabisch (Salam ila sadikna, gegroet onze vriend). Een levensgrote foto van koning Hussein beslaat de voorpagina van de krant Ma'ariv van vandaag.

Radio en tv zenden sedert het overlijden van de koning speciale aan diens nagedachtenis gewijde programma's uit. Radio Israel zendt muziek uit die ook wordt gehoord na het overlijden van een Israelische leider of een ramp waarbij veel soldaten het leven verliezen.

Ehud Barak, de leider van de Arbeidspartij zei gisteravond dat koning Hussein hem elf dagen geleden 's avonds belde. ,,Ik had het gevoel dat hij afscheid wilde nemen. Het was een emotioneel gesprek''.

Dani Yatom, het ex-hoofd van de Mossad, zei gisteren dat koning Hussein hem zijn rol in de mislukte aanslag op een Hamas-leider in Amman vorig jaar – die destijds leidde tot een grote crisis tussen Jordanië en Israel – had vergeven. Volgens hem wilde de koning in het begin niets van zijn uitleg voor de aanslag weten.

,,Met een handdruk namen we weliswaar afscheid van elkaar maar hij was wel verschrikkelijk kwaad'', zei Yatom.

    • Salomon Bouman