`Israel moet openheid betrachten'

,,Israel moet alle feiten over het neerstorten van het El Al-vliegtuig in de Bijlmer op tafel leggen en een regeringsdelegatie naar Nederland sturen om deze aan de Nederlandse regering en het parlement voor te leggen.''

Dit zei vanmorgen het parlementslid Amnon Rubinstein. Deze ex-minister van Onderwijs van de Burgerrechtenpartij zal daar aanstaande woensdag op aandringen tijdens een zitting van de economische commissie van de Knesset. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van de directeur van El Al.

Rubinstein zei zelf geen idee te hebben wat zich allemaal rond de Bijlmerramp afspeelt, maar openheid van de kant van Israel acht hij geboden. Hij gaf gisteren een verklaring uit waarin hij aandrong op een ,,geloofwaardig intern Israelisch onderzoek'' naar de ramp. In die verklaring kritiseerde hij de Israelische ontkenningen. Jeruzalem mag volgens hem niet voorbijgaan aan de schade die Israel wordt toegebracht als gevolg van verdenkingen in de Nederlandse pers en in het Nederlandse parlement betreffende de gevaarlijke lading van de neergestorte Boeing. Wegens de vriendschapsbanden tussen Israel en Nederland is het volgens Rubinstein zaak dat Israel zoveel mogelijk openheid betracht.

Het Israelische blad Ha'aretz maakte gisteren melding van onrust onder de piloten van El Al naar aanleiding van het feit dat de afgelopen maanden vier piloten kanker hebben gekregen en een vijfde daaraan vorig jaar is overleden. Het gaat om piloten die op Boeing 747 vrachtvliegtuigen vliegen. Ha'aretz citeerde een anonieme piloot die zei dat er angst onder de piloten bestaat naar aanleiding van berichten over de lading van het in Bijlmer neergestorte El Al-toetsel. ,,Er is angst voor straling. Wie weet wat we in de buik van het vliegtuig vervoeren'', zei hij.

De woordvoerder van El Al in Tel-Aviv zei vanmorgen dat het percentage piloten van El Al dat kanker krijgt gelijk is aan dat van andere luchtvaartmaatschappijen en dat van de Israelische bevolking in het algemeen. Volgens hem was het bericht in de Israelische krant misleidend, omdat het was gebaseerd op een studie in een Franse krant inzake het effect van zonnestraling op piloten.

    • Salomon Bouman