Internationale beurzen

LONDEN

De Britse aandelenkoersen zijn vanochtend met 0,7 procent gedaald. Voornaamste oorzaak was een groter dan verwachte val van de industriële productie in de maand december. ,,Een nieuw bewijs dat onze economie eerder zal verslechteren dan verbeteren'', aldus een Londense marktanalist. De FTSE-index verloor 41,5 punten op 5813,80 punten.

FRANKFURT

Op de grootste Duitse effectenbeurs zijn de koersen gemiddeld met een procent gedaald. De DAX-index stond rond het middaguur 48 punten lager op 5031,39 punten. Handelaren wijzen op het verlies van de Aziatische markten waar Frankfurt gevoelig voor zou zijn. Die invloed was groter dan de uitkomst van verkiezingen in het Duitse Hessen. De rood-groene regering heeft hier zondag een gevoelige nederlaag geleden en de meerderheid in het parlement verloren zodat de CDU belangrijke wetsontwerpen over onder meer belastingen kan tegenhouden. Na een aanvankelijke sterke stijging van de koersen op dit nieuws, gooiden verliezen op de beurzen van Tokio, Hongkong, Thailand en Indonesië roet in het eten. BMW verloor 53 euro op 722 euro. Aandelen in het de industriegroep Metallgesellschaft stegen vanochtend 14 procent in waarde na sterke jaarresultaten.

PARIJS

De Franse effectenbeurs was de enige grote Europese effectenbeurs die winst liet zien. De CAC-40 steeg 0,1 procent (5 punten) naar 4152,35 punten. Het aandeel Alcatel (telecommunicatie) steeg 3,45 procent nadat de bestuursvoorzitter van dit bedrijf had gezegd dat een samenwerking met het Amerikaanse Motorola de winst fors zal opvoeren.

Het auto-aandeel Renault werd 2,8 procent duurder op het nog nagalmende nieuws dat het concern in 1998 een omzetrecord heeft geboekt.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week begonnen met wat hogere aandelenkoersen. De Nikkei-index steeg met 94,41 punten (0,7 procent) tot 13.992,49. Tegen het einde van de dag steeg de index even boven de 14.000-grens uit, maar dat peil bleek niet te handhaven. Dat de koersen gemiddeld genomen op winst sloten werd toegeschreven aan speculatie op de mogelijkheid dat de centrale bank stappen onderneemt om een einde te maken aan de recente stijging van de lange rente.

In Zuid-Korea daalden de aandelenkoersen. De Kospi-beursindex zakte met 1,1 procent. In Hongkong eindigde de beurs 0,55 procent hoger. De handel stelde daar niet veel voor bij gebrek aan economisch nieuws en met de Chinese nieuwjaarsfestiviteiten in het verschiet.