Gevoelig verlies rood-groene regering in deelstaat Hessen

De rood-groene regering in de Duitse deelstaat Hessen heeft bij de verkiezingen van zondag een gevoelige nederlaag geleden en de meerderheid in het parlement verloren. De uitslag is een domper voor bondskanselier Schröder. De SPD verliest nu ook de meerderheid in de Bondsraad (Eerste Kamer), zodat de CDU belangrijke wetsontwerpen over de atoomenergie en het staatsburgerschap kan tegenhouden.

Oskar Lafontaine, SPD-voorzitter en minister van Financiën, zei vanmorgen dat de gewijzigde verhoudingen in de Bondsraad de regering dwingen een compromis voor te stellen over het staatsburgerschap. De CDU heeft de winst in Hessen voor een belangrijk deel te danken aan de succesvolle handtekeningenactie tegen het dubbele staatsburgerschap dat de regering in Bonn wil invoeren. CDU-lijsttrekker Roland Koch (40) maakte de omstreden actie in Hessen tot speerpunt van de verkiezingen en sleepte voor de CDU 43,4 procent van de stemmen in de wacht; 4,2 procent meer dan vier jaar geleden. De SPD kreeg 39,4 procent (+1,4 procent).

De Groenen moesten een fiks verlies incasseren van 4 procent. De partij kreeg in de `Heimat' van Joschka Fischer, leider van de Groenen en minister van Buitenlandse Zaken, nog slechts 7,2 procent van de stemmen. De FDP lukte het om met de hakken over de sloot de kiesdrempel te halen. De liberalen kregen 5,1 procent van de stemmen, waardoor ze kunnen meeregeren. De rechts-radicale Republikaner bleven onder de kiesdrempel van 5 procent. CDU en FDP zijn samen goed voor 56 zetels in het parlement van Hessen; SPD en Groenen voor 54.

CDU-lijsttrekker Roland Koch wordt nu de nieuwe minister-president van Hessen. Met de overwinning van Koch wordt voor het eerst een `Jonge Wilde' uit de CDU minister-president van een Duitse deelstaat. Koch is de spreekbuis van de jongere garde in de CDU, die vaart wil maken met economische en sociale hervormingen in Duitsland. De rood-groene coalitie onder leiding van minister-president Hans Eichel (SPD) heeft acht jaar in Hessen geregeerd.

NIEUWSANALYSE: pagina 6