Gates doet gift 3,3 miljard dollar

Bill Gates, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van het softwarebedrijf Microsoft, en zijn vrouw Melinda, hebben 3,3 miljard dollar geschonken aan hun eigen charitatieve stichtingen.

De New York Times en het online-tijdschrift Fortune meldden afgelopen zaterdag dat de William H. Gates Foundation 2,2 miljard dollar heeft gekregen en de Gates Learning Foundation 1,1 miljard dollar.

Gates overtroeft hiermee Ted Turner, de oprichter van CNN, die september 1997 bekend maakte gedurende tien jaar elk jaar 100 miljoen dollar aan de Verenigde Naties te schenken. De Microsofttopman is de rijkste man van de wereld. Zijn vermogen wordt geschat op 80 miljard dollar.

De William H. Gates Foundation houdt zich bezig met de gezondheidsproblemen in de wereld en het wereldbevolkingsvraagstuk. Met de nieuwe gift inbegrepen heeft de stichting inmiddels meer dan 4 miljard dollar gekregen. De Gates Learning Foundation, voorheen bekend als de Gates Library Foundation, concentreert zich op het installeren van computers in openbare bibliotheken in gebieden met lage inkomens. Deze stichting zal met een totaal van 1,3 miljard dollar aan giften na de schenking van Gates, zich nu ook richten op onderwijsprojecten in het buitenland.

In Amerika is het gewoon dat vermogende zakenlieden grote bedragen geven aan universiteiten, bibliotheken, musea of humanitaire instellingen. Dat gebeurt in navolging van staalmagnaat Andrew Carnegie (1835-1919) die geloofde dat dat een plicht is van de rijken. (Reuters / AFP)