Foto van z'n `gastjes' wordt Barney te veel

Het is zeventien jaar geleden dat een Nederlandse darter de Dutch Open won. Raymond van Barneveld dacht gisteren de volgende te zijn, maar de wereldkampioen strandde in de halve finale. ,,Een schande voor mezelf.''

De voorzitter en penningmeester van de Nederlandse Darts Federatie wilden gistermiddag in Delden hun beroemde lid eens flink verrassen. Vlak voor de halve finales van de Dutch Open overhandigden de twee trotse dames Raymond van Barneveld een groot pakket. Het bleek een ingelijste foto te zijn van zijn drie kinderen, maar de wereldkampioen was er niet blij mee. Hij barstte voor het oog van een paar duizend fans in de zaal in tranen uit, de beeltenis van zijn gezin was hem te veel. ,,Door de enorme drukte na de Embassy heb ik mijn gastjes de afgelopen maand bijna niet gezien. Dat is niet leuk. En dan krijg ik ineens die foto te zien en ben ik in een keer weg'', legde Van Barneveld uit. ,,Het leek wel of ik een klap op mijn kin kreeg.''

Het goedbedoelde cadeau kostte hem misschien wel een finaleplaats. De foto en zijn kinderen spookten, zo bekende hij, nog door zijn hoofd tijdens zijn partij tegen de messcherpe Brit Ted Hankey. `Barney' verloor met 2-1 en was er na afloop helemaal kapot van. Hij vluchtte na zijn uitschakeling uit de speelzaal en verborg zijn hoofd in zijn handen. ,,Het doet vreselijk pijn'', vertelde hij veel later. ,,Ik wilde zo graag voor al die mensen hier de Nederlandse titel winnen.'' Hoewel er liefst 1.377 darters aan het mannentoernooi meededen, kon Van Barneveld niet tevreden zijn met een eervolle plek bij de beste vier. ,,Ik vind het voor mezelf eigenlijk een schande. Als je de Embassy wint, moet je de Dutch Open ook kunnen winnen'', was hij streng voor zichzelf.

Het draaiboek zag er prachtig uit. Van Barneveld zou de eerste Nederlandse winnaar van de Dutch Open sinds 1982 worden en SBS 6, de huiszender van Van Barneveld, zou de finale rechtstreeks uitzenden. Waarschijnlijk weer goed voor een paar miljoen kijkers. Het feest ging na de nederlaag van de hoofdrolspeler echter niet door. Daarentegen maakte Van Barneveld tijdens de eindstrijd tussen de latere winnaar Hankey – bijgenaamd The Count wegens zijn fascinatie voor Dracula – en postbode Robbie Widdows zijn debuut als tv-commentator. De Hagenaar vond het leuk, maar had toch liever zelf op het podium gestaan.

Dus had hij het na afloop over De Foto. ,,Ik neem het de dartsbond niet in dank af'', zei Van Barneveld. ,,Waarom hebben ze niet even tot na de finale gewacht? Dan had het me niets uitgemaakt. Maar nu moest ik nog gooien. Er was daar op het podium natuurlijk niets over van de Eye of the Tiger. Ik werd zo klein. Ik neem het mijn vrouw ook kwalijk. Zij heeft van die foto geweten. En ik had nog zo tegen haar gezegd dat ik dit weekeinde niet voor verrassingen wilde komen te staan.'' Van Barneveld heeft samen met zijn begeleiders, onder wie mental coach Van Laarhoven, rondom een wedstrijd een aantal vaste rituelen en bijgeloven. Daarom weet de darter ook niet wat hij met de bewuste foto van zijn kinderen moet doen. ,,Ik heb het idee dat die foto ongeluk brengt. Ik kreeg 'm en ik verloor mijn partij, begrijp je?''

Hij besefte zich dat hij nu een jaar moet wachten voordat hij weer een kans maakt de felbegeerde Dutch Open te winnen. ,,Maar misschien vlieg ik er dan wel in de eerste ronde uit'', opperde Van Barneveld. Het titeltoernooi in Nederland wordt beschouwd als het zwaarste in zijn soort. Iedereen die 25 gulden betaalt, mag meedoen. Onder de onbekende deelnemers, kunnen hele taaie darters zitten. Ze kunnen soms voor verrassingen zorgen, ook al omdat de partijen tot aan de halve finales slechts één set duren. Van Barneveld vergeleek het toernooi met Russisch roulette.

Hij had zaterdag al grote moeite om zelfs de laatste 256 te halen. De Schot McNally kon de partij tegen de wereldkampioen zelfs uitmaken, maar miste de dubbel-20. Van Barneveld haalde opgelucht adem en zei zich te zijn kapot geschrokken. ,,Ik begrijp er niets van, ik geef zo'n tegenstander een handje en ze beginnen ineens 140 en 180 te gooien.'' Toch haalde de wereldkampioen uiteindelijk de laatste vier. Hij deed het beter dan de andere Nederlandse kanshebbers, Roland Scholten en Co Stompé, die al veel eerder uit het toernooi verdwenen, zo ook een groot aantal buitenlandse toppers. Martin Adams, aanvoerder van de Engelse ploeg, verloor in Delden zelfs van een plaatselijke darter.

In tegenstelling tot andere jaren sloot Van Barneveld zich voor zijn partijen af voor de buitenwereld. Hij ging op weg naar de baan niet in op de tientallen verzoeken om een handtekening of om met een fan op de foto te gaan. ,,Ik wilde dit toernooi winnen'', legde hij uit. ,,Dan zit je niet te wachten om drie, vier keer een flitslicht in je ogen te krijgen. Het kost me best moeite om een kind een foto of handtekening te weigeren. Maar als je op het ene verzoek ingaat, moet je de volgende dertig ook doen. Ze moeten dus even wachten, na afloop neem ik alle tijd. Helaas begrijpt niet iedereen dat. Soms krijg je dan een vervelende opmerking. Dan heb ik ineens kapsones.''

Het is de keerzijde van het succes. ,,Ik vind het nog steeds fantastisch wat er met me gebeurt. Maar het is niet alleen leuk. Iemand meldde me bijvoorbeeld in een e-mailtje dat ik de kanker in mijn hart kon krijgen. En weet je waarom? Omdat ik die persoon niet snel genoeg heb teruggemaild. Zoiets trek ik me toch aan. Ik heb na de Embassy 8.000 berichten gekregen. Ik kan die niet allemaal snel beantwoorden. Ik wil het allemaal zo goed mogelijk doen, maar soms heb ik gewoon geen tijd.''

Van Barneveld hoeft nu tot april geen grote wedstrijden te gooien, zijn demonstraties en andere pr-activiteiten – minstens twee boekingen per dag – gaan wel gewoon door. ,,Ik moet mijn leven weer wat gaan oppakken'', besefte de kampioen aan het einde van een zwaar weekeinde. ,,Morgenochtend om half tien meld ik me bij de sportschool. Ik heb een maand niets gedaan en ik merkte tijdens toespraken dat ik in de microfoon stond te hijgen. Gelukkig wordt er binnenkort een hometrainer bij me thuisbezorgd, kan ik elke dag even iets doen.''

    • Hans Klippus