FC Twente verliest kansloos van AZ

FC Twente verkeert in sportieve problemen. Vier dagen na het bekerverlies tegen Fortuna Sittard leed de Enschedese club opnieuw een grote thuisnederlaag. In de eerste competitiewedstrijd na de winterstop verloor Twente met 3-0 van AZ. Van Galen, Langerak en Huiberts waren de doelpuntenmakers in het Arke-stadion, waar het thuispubliek een fluitconcert gaf aan zijn gevallen voetbalhelden.

Trainer Meyer van Twente erkende dat hij zijn elftal nog niet zo slecht had zien spelen sinds hij drie jaar geleden in dienst trad bij de ambitieuze subtopper. ,,De jongens willen wel, maar kunnen niet. Er is sprake van collectieve zwakte. Ik sta voor een zware opdracht om deze twijfelende ploeg weer aan het voetballen te krijgen. Hoe? Dat moet je me nu niet vragen. We gaan in elk geval veel trainen en praten met elkaar.''

Het zwakke spel van FC Twente stond in schril contrast met het frisse en dynamische spel van AZ. Gedragen door een sterke middenlinie creëerde de bezoekende club een groot veldoverwicht. AZ revancheerde zich voor het futloze spel in de verloren bekerwedstrijd van afgelopen dinsdag tegen PSV. Dit keer resulteerde het Alkmaarse positiespel in vlot aanvalsspel. Trainer Van Hanegem van AZ was overigens niet tevreden.

In een aanvallende, aantrekkelijke wedstrijd heeft Willem II zaterdagavond met 3-2 gewonnen van Heerenveen. Invaller Valk maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Hij stond nauwelijks vier minuten in het veld toen hij vanaf twintig meter met zijn `verkeerde' linkerbeen verwoestend uithaalde. Heerenveen had daarvoor twee keer een voorsprong verspeeld. Bovendien schoot Samardzic nog tegen de paal. De Friese ploeg miste zijn midvoor Dennis de Nooijer, die door een knieblessure langdurig aan de kant moet blijven.

In de onderste regioenen verspeelde hekkensluiter RKC in de slotfase twee belangrijke punten. De Waalwijkse club had een 2-1 voorsprong tegen MVV, toen de Maastrichtse club halverwege de tweede helft met tien man verder moest. Vriesde kreeg een rode kaart na twee gele kaarten. Perez zorgde voor de verrassende gelijkmaker. In de eerste helft was MVV dankzij Emerson aan de leiding gekomen. Hoogendorp van RKC zorgde nog voor rust voor een 2-1 voorsprong. De tweede treffer kwam uit een strafschop tot stand.

Ondanks het puntenverlies van RKC is de achterstand op NAC geslonken tot twee punten. De Bredase club verloor zaterdag met 2-0 van Fortuna Sittard. Trainer Spelbos had zijn beide aanvallers Arveladze en Stewart op de bank gezet, wat achteraf als een ongelukkige keuze kon worden beschouwd. Hun vervanger Van der Weert raakte geen bal goed in stadion De Baandert, waar hij in het verleden zijn thuiswedstrijden speelde. Fortuna dankte de zege aan een fraaie lob van Hamming en Jeffrey.