Ethiopië en Eritrea opnieuw in oorlog

Na een betrekkelijke rust van een half jaar zijn opnieuw hevige gevechten uitgebroken tussen Ethiopië en Eritrea. Troepen uit beide landen raakten afgelopen weekeinde slaags ter hoogte van de grensplaats Badmé. Eritrese overheidsfunctionarissen zeiden gisteren dat Ethiopische legereenheden zondag voor de tweede opeenvolgende dag een serie aanvallen uitvoerden in de oostelijke grensregio. De Ethiopische regering heeft dit vanochtend bevestigd.

Bij de gevechten zijn naar schatting 8000 Ethiopische soldaten betrokken, ondersteund door gevechtshelikopters. De gevechten vinden plaats aan de oostgrens (Badmé) en in het binnenland (Tsorona). Eritrea en Ethiopië leven in onmin over het door beide landen geclaimde grensgebied.

Het wapengekletter barste zaterdag in alle vroegte uit. Beide partijen claimden 's avonds de overwinning en beschuldigen elkaar ervan de vijandelijkheden te zijn begonnen. Buitenlanders in de regio krijgen van ambassades het advies om veiligheidsmaatregelen te nemen en voorbereidingen te treffen voor een eventuele evacuatie. De Amerikaanse ambassade in Addis Abeba adviseert Amerikaanse onderdanen in de regio om te vertrekken, nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn. Groot-Brittannië, Duitsland en België hebben soortgelijke adviezen doen uitgaan. De maatregelen van de ambassades zijn mede ingegeven door het besluit van Ethiopian Airlines (EAL) om de activiteiten van Addis Abeba naar Nairobi te verplaatsen. Buitenlanders in de regio krijgen van hun ambassades het advies om veiligheidsmaatregelen te nemen en voorbereidingen te treffen voor evacuatie.

In juni vorig jaar kwam het grensconflict tussen Ethiopë en Eritrea tot uitbarsting. Beide landen voerden wekenlang oorlog om de omstreden Yirga-driehoek, compleet met artilleriebeschietingen en luchtbombardementen. Na Amerikaanse bemiddeling stemden stemden de leiders van beide landen medio juni in met een moratorium op hun luchtgevechten. Maar internationale bemiddelingspogingen om tot een vergelijk te komen over het grensconflict, hebben tot dusver geen resultaat opgeleverd. (AFP)