ECM

De cd's van het label ECM zijn, net als de lp's van vroeger, al aan de vormgeving te herkennen. Om de doosjes zit een kartonnen omslag, het ontwerp van de cover is arm aan kleur, tekst en personages, hoesteksten ontbreken meestal. Een uitzondering op dat laatste vormt Some other Season van het Britse duo Phillipp Wachsmann (violen) en Paul Lytton (slagwerk). Het inlegboekje bevat namelijk niet alleen een foto van de beide heren maar ook een met hen gevoerde `conversation'. Daarbij wordt ook de kwestie aangeroerd die bij improvisatie-muziek altijd opduikt: gaat het vooral om het interactie-proces of om het uiteindelijke product? De luisteraar die snel een oordeel wil vellen kan het best beginnen met The Lightning Field waarin in vijf korte fragmenten het improvisatie-terrein wordt verkend. Dat ook `electronics' een belangrijke rol spelen bij dit duo, wordt dan ras duidelijk.

First Impression, op naam van de in de Oekraïne geboren pianist Misha Alperin is weer op en top ECM: het inlegvel is grotendeels leeg en dat geldt ook voor de muziek. De kwaliteit van de opnamen, vastgelegd in de vertrouwde Rainbow Studio in Oslo, is als altijd onberispelijk en dat geldt ook voor de verrichtingen van de musici onder wie rietblazer John Surman en de Russische hoornist Arkady Shikloper. In City Dance en Movement vliegen ze bijna swingend uit de bocht maar Alperin grijpt tijdig het stuur. Er staan op deze cd naast het titelstuk nog vier impresssies met Alperin in een bespiegelende hoofdrol.

Dat Siren Song afwijkt heeft een reden: met deze cd viert ECM (Editions of Contemporary Music) zijn dertigjarig bestaan plus het feit dat vijftien jaar geleden de New Series werd gestart, de tak gewijd aan `klassieke' muziek. De grootste ECM-sterren zijn op deze verzamel-cd met één stuk vertegenwoordigd, te beginnen met de Noorse saxofonist Jan Garbarek die sinds '71 exclusief voor het label speelt. Verder zijn ondermeer te horen: de Tunesische oud-speler Anouar Brahem, bassist Dave Holland, pianist Keith Jarrett, componist Arvo Pärt met het Hilliard Ensemble en altvioliste Kim Kashkashian in een compositie van de Griekse Eleni Karaindrou.

De stukken zijn zonder uitzondering heel esthetisch van aard, indachtig de opvatting van label-eigenaar Manfred Eicher over wat muziek zou moeten zijn: het mooiste geluid op de stilte na. Dat het inlegvel tien kortingsbonnen van een tientje bevat voor de cd's waar de stukken van afkomstig zijn, is een aardse bijkomstigheid. De aanbieding geldt tot 15 mei.

Phillipp Wachsmann/Paul Lytton: Some Other Season (ECM 1662).Misha Alperin w/John Surman: First Impression (ECM 1664). Siren Song (ECM 547 004-2). Distr. Polygram.

    • Frans van Leeuwen