Doden geborgen na rellen in Atjeh

Bij ongeregeldheden in de Indonesische provincie Atjeh, in het noorden van Sumatra, zijn vorige week ten minste 21 mensen om het leven gekomen. Dat heeft een organisatie voor mensenrechten in Jakarta, het Legal Aid Institute, gisteren bekend gemaakt. Eind vorige week kwamen al berichten binnen over rellen in Atjeh, maar daarbij werd gesproken over slechts ,,enkele''slachtoffers. De doden vielen toen veiligheidstroepen in de stad Idu Cut, in het oosten van Atjeh, vorige week woensdag het vuur openden op een menigte van naar schatting 5.000 mensen die luisterden naar een toespraak waarin werd opgeroepen tot onafhankelijkheid. Volgens de militaire commandant van Lhokseumawe, kolonel Johnny Wahab, staat het huidige dodental op zeven, maar kan dat aantal nog stijgen. Een woordvoerder van het Legal Aid Institute zei evenwel dat al 21 lijken zijn opgedregd uit een rivier. Volgens de woordvoerder vertoonden alle lichamen schotwonden en waren ten minste acht lijken verzwaard met stenen. (Reuters)