Dit jaar nog stemming over Oost-Timor

Indonesië en Portugal zijn het in principe eens geworden over een door de Verenigde Naties te organiseren volksstemming waarin de inwoners van Oost-Timor zich kunnen uitspreken over hun toekomst. De stemming zou nog voor augustus dit jaar moeten plaatshebben, als het nog te kiezen nieuwe parlement van Indonesië wordt geïnstalleerd. Dat heeft de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Jaime Gama, gisteravond gezegd.

De vroegere Portugese kolonie Oost-Timor werd in 1976 ingelijfd als provincie van Indonesië, een stap die door de Verenigde Naties nooit is erkend. Onlangs maakte de regering van president Habibie bekend dat ze Oost-Timor verregaande autonomie wil toekennen, maar dat ze de provincie geheel zou opgeven indien mocht blijken dat het merendeel van de inwoners volledige onafhankelijkheid wil. Indonesië en Portugal voeren deze week in New York, onder auspiciën van de VN, opnieuw overleg over de toekomst van Oost-Timor. (Reuters)