De Gouden Swipe

,,Paarden zijn de ware helden, de dragers van het leven'', heet het in de proloog van De gouden Swipe. Het is helaas niet de veelbelovende opmaat voor een tragedie à la Equus, maar het gewichtige beginnetje van een Friestalige televisie-film waarin een in het Hoge Noorden klassieke drafrenwedstrijd om `de gouden zweep' de apotheose vormt van een al even klassieke, hardnekkige strijd tussen een vader en een zoon. Voor de gelegenheid gesitueerd in het Noord-Friesland van de jaren dertig.

Misschien ligt het aan het succes van De Poolse Bruid dat de TROS de tijd rijp acht om een ander staaltje regionaal drama uit te zenden. Of men kon niet langer wachten om de hitsingle In nije Dei (Een nieuwe dag) van de Friese popgroep De Kast uit te baten. Het lyrische liedje figureert als een heuse videoclip in deze productie. Hoe het ook zij, vanavond zendt de TROS het mede door haar en het Cobo-fonds gefinancierde De gouden Swipe uit.

Een streekroman van Abe Brouwer, fry bewurke troch Steven de Jong, lag ten grondslag aan deze op video opgenomen speelfilm van de als regisseur debuterende tv-cameraman Alex Bordewijk. De gouden Swipe blinkt als geen ander uit in een aanstellerige cameravoering, in een onhandige montage en vooral: in het soort houterige schuifdeurendrama dat herinneringen wekt aan de slechtste tv-series uit de jaren zeventig.

Binnen tien minuten heeft De gouden Swipe zichzelf volstrekt onmogelijk gemaakt. Een boerenzoon verwijt zijn vader dat hij moeder zomaar heeft laten verkrachten door de buurman annex de schuldeiser. Vader geeft vervolgens zoon ervan langs, terwijl wij in artistiek zwart-wit nog eens zien hoe moeder het slachtoffer werd. Onderwijl metselt op de geluidsband de muziek deze tragedie tot in de poriën dicht.

De gouden Swipe – in Friesland zelf een succes – is hooguit geschikt voor een verloren uurtje van Omrop Fryslân. Nederland 2 zou haar zendtijd beter kunnen wijden aan welke Friesgesproken speelfilm dan ook, maar dan van een èchte filmmaker van het kaliber van pakweg Pieter Verhoeff.

De gouden Swipe, (Bordewijk en De Jong, 1996, Nederland), Ned.2, 21.32-23.00u.

    • Alex de Ronde