Bouscholte zeilt atlantisch record met kapotte hand

Na een recordtocht van 15 dagen, 0 uur en 21 minuten met een 19-voets NacraInter (een open cataramaran) over de Atlantische Oceaan konden de Nederlandse zeiler Hans Bouscholte (36) en zijn Franse bemanning Gerard Navarin (43) zaterdagochtend in Guadeloupe trots over hun nieuwe wereldrecord praten, maar geen handen schudden.

,,We hebben diepe gaten in handen en voeten'', vertelt Bouscholte vanuit zijn hotelkamer, ,,die je het best kunt vergelijken met brandwonden. Sommige wonden gaan tot op het bot. Het zout van het zeewater vreet je huid en het vlees weg. We zeepten ons iedere dag met een desinfecterend middel in, maar je kunt de wonden niet bijhouden. Wat je ook draagt, je wordt altijd nat.''

Direct na vertrek op 22 januari uit Dakar, Senegal, kreeg het zeilduo de eerste storm over zich heen. Bouscholte: ,,Die eerste nacht zijn we ook ergens tegenop gevaren, we weten niet wat, maar het gevolg van de klap was een lekkage. We maakten honderd liter water.'' De hele tocht hebben ze mogelijke gaten gedicht en elders geopend om het handmatige pompsysteem te verbeteren. ,,Op het laatst waren we zover dat we maar 40 tot 50 liter per dag hoefden te pompen'', vertelt Bouscholte.

's Nachts sliepen de zeilers om toerbeurten gewikkeld in een slaapzak op de vleugels van de 5,7 meter lange catamaran bij drie meter breed (5,75 meter inclusief de vleugels), maar de overslaande golven maakten de zeilers voortdurend wakker. ,,We hebben gemiddeld twee uur per nacht geslapen en de laatste vier dagen één uur in totaal'', zegt de uitgeputte Bouscholte. ,,Het is voor ons een raadsel hoe de mens met zo weinig slaap toe kan.''

Bouscholte werd tijdens de Whitbreadrace van '97-'98 op de BrunelSunergy tussentijds vervangen door Roy Heiner. In de eerste etappe raakte Bouscholte destijds in aanvaring met een walvis, waardoor het Nederlandse jacht zijn roer verspeelde. Deze keer zag hij slechts één walvis. ,,We hebben direct de spinaker gestreken en zijn negentig graden opgeloeft'', zegt Bouscholte.

Hij verbeterde het oude record uit 1986 op naam van een Frans duo met een verschil drie dagen, 21 uur en 34 minuten. Het is de vierde keer dat een duo een greep naar het record deed. Drie dagen voor de finish kon het zeilduo een storm met 40 tot 50 knopen wind niet omzeilen. Golven van vier, vijf meter hoog sloegen continu over de boot. ,,We hebben een drijfanker uitgegooid en zijn dicht tegen elkaar aan onder de spinaker gaan liggen. Eén verkeerde golf en we waren er geweest'', zegt Bouscholte die zelf twee keer van boord sloeg, maar hij op die momenten was aangehaakt.

    • Florence van Berckel