Belgrado pikt bedrijf ex-premier Panic in

De Joegoslavische justitie heeft zaterdag in Belgrado het bedrijf bezet van Milan Panic, oud-premier van Joegoslavië en nu een van de leiders van de oppositie tegen het bewind van de Joegoslavische leider Slobodan Miloševic.

De politie forceerde zaterdag de toegang tot het farmaceutische bedrijf ICN Galenika, een dochteronderneming van het Californische bedrijf ICN Pharmaceuticals. Milan Panic is voorzitter van de raad van bestuur van dit Amerikaanse bedrijf. De Servische autoriteiten stuurden de managers van ICN Galenika naar huis, benoemden nieuwe managers en nationaliseerden het bedrijf. De nieuwe meerderheidseigenaar van het bedrijf is het Servische ziekenfonds en de nieuwe manager is Servië's onderminister van Gezondheid, Marija Krstajic.

Het bewind in Belgrado liet weten dat de nationalisatie het resultaat is van een zuiver wettelijk conflict. ICN Galinika, aldus de nieuwe manager van het bedrijf, heeft slechts vijftig miljoen dollar in Servië geïnvesteerd, in plaats van 220 miljoen dollar, zoals het had beloofd. Dat zou de Servische overheid het recht geven het bedrijf in beslag te nemen.

De Amerikaanse moederonderneming daarentegen spreekt van confiscatie van Amerikaans bezit. Panic zei dat het tijdstip van de overname geen toeval is: met de confiscatie zou Belgrado bewust Amerikaanse belangen schaden om aan het begin van de Kosovo-conferentie in Rambouillet te laten zien dat ze niet bang is voor de Amerikanen: ,,Dit is heel typisch voor de onderhandelingstechniek van de Servische regering, om te laten zien dat ze in staat is tegen de internationale gemeenschap op te staan'', aldus Panic. Panic voegde daaraan toe dat ,,de Amerikaanse regering dit heel ernstig opneemt en het tot het hoogste niveau zal opnemen''.

De in Amerika wonende multimiljonair Milan Panic werd premier van Joegoslavië tijdens de Bosnische oorlog, in een poging het imago van Joegoslavië te verbeteren. Hij verdween weer van het toneel toen hij, onafhankelijk van Miloševic, vredesinitiatieven ten aanzien van de conflicten in Bosnië en Kosovo ontplooide. Sindsdien maakt Panic deel uit van de overigens tamelijk machteloze oppositie in Joegoslavië en Servië. (Reuters, AFP, AP)