Amerika maakt kennis met alerte, beheerste Lewinsky

Daar was ze dan eindelijk: beheerst, alert en zelfverzekerd. Voor het eerst kon de wereld Monica Lewinsky zien en horen spreken over haar verhouding met president Clinton en het schandaal dat daaruit ontstond. De voormalige stagiaire bleek alleszins gewaagd aan de aanklager die haar ondervroeg.

Niet Lewinsky zèlf was zaterdag in de Senaat aanwezig, maar in totaal dertig videofragmenten van het verhoor dat een van de aanklagers van de president haar vorige week afnam. Ze zei niets dat afweek van de meer dan twintig eerdere getuigenissen die ze over de kwestie heeft afgelegd. Bovendien was de volledige tekst van het verhoor een dag eerder al openbaar gemaakt. Maar haar toon en houding voegde toch nog iets toe. Lewinsky (25) kwam niet over als een kwestbaar, meisjesachtig slachtoffer, ook al deden de aanklagers hun best haar zo te presenteren. Ze kwam voor zichzelf op en liet zich niet van de wijs brengen door de soms suggestieve vragen van de aanklager.

Toen aanklager James Rogan refereerde aan de ,,obscene bijzonderheden'' van haar relatie met Clinton, maakte ze bezwaar tegen het woord obsceen. Ze herinnerde Rogan eraan dat het voor haar een belangrijke relatie was, en opperde dat hij voortaan zou spreken over haar ,,ontmoetingen'' met de president. Voor de president zelf had ze nog een elegant speldenprikje. ,,Ik neem aan dat u Clinton als een buitengewoon intelligent man beschouwt?'', vroeg de aanklager. ,,Ik denk dat hij een buitengewoon intelligente president is'', antwoordt ze.

De aanklagers stelden in de Senaat niettemin dat de getuigenis van Lewinsky hun argumenten voor afzetting versterkte. Nicole Seligman, een van de advocaten van de president, zei dat Lewinsky juist aantoonde dat de argumenten voor afzetting ongefundeerd zijn. The New York Times concludeerde dat ,,mevrouw Lewinsky er geen twijfel over liet bestaan dat de president er tenminste voor heeft gekozen om zich ongepast te gedragen met een loyale ondergeschikte''.