Agenten mishandeld door Brabantse jeugd

Uitgaande jongeren in de Brabantse gemeente Zeeland hebben in de nacht van zaterdag op zondag vier agenten en een diensthond zwaar mishandeld. De politie heeft vier verdachten aangehouden.

Rond sluitingstijd van de cafés hield de politie een 17-jarige jongen uit Oss aan omdat hij met een busje traangas stond te spuiten. Toen agenten hem wilden overbrengen naar een surveillancewagen, keerden bekenden van de jongen zich tegen hen.

Eén van de omstanders, een 19-jarige man uit Ravenstein werd aangehouden, waarop hij het achterportier van de politieauto vernielde, een agent schopte en een ander een kopstoot gaf. De Ossenaar probeerde ondertussen uit de wagen te komen en trapte daarbij een agent in het gezicht. Een 19-jarige man uit Schaijk schoot de verdachte te hulp en werd door een agent met een diensthond overmeesterd. Hierop keerde het publiek zich tegen deze politieman die tegen de grond werd gewerkt en mishandeld. Ook de hond kreeg een aantal trappen. Vervolgens werd ook een 18-jarige man uit Schaijk aangehouden. De vier verdachten worden vermoedelijk morgen voorgeleid aan de officier van justitie in Den Bosch. Of er nog meer arrestaties volgen is niet bekend. ,,Rond sluitingstijd zijn er zoveel mensen op straat, dat het achteraf moeilijk is verdachten nog boven water te halen'', aldus een woordvoerder van de politieregio Brabant Noord.

Zeeland en buurgemeente Schaijk kampen al jaren met problemen rond de drie grote discotheken De Morgenzon, Café Kobus en De Rockefeller. Vorig jaar februari braken bij één van de disco's rellen uit waarbij de politie tegenover een overmacht van discogangers kwam te staan. De gemeente Landerd, waaronder de twee kerkdorpen vallen, heeft een veiligheidsbeleid in ontwikkeling. Zo wordt al geruime tijd een zero-tolerance beleid gevoerd tegen onder meer wildplassers en werd er vorige maand een alcoholverbod op straat afgekondigd. Binnenkort beslist de gemeente over de invoering van camerabewaking rond de uitgaansgelegenheden.

Sinds juli vorig jaar surveilleren op de drukke zaterdagavond twee extra agenten in Landerd. Deze worden via de gemeente betaald door de drie discotheken. Hoeveel effect deze extra inzet heeft, is nog niet duidelijk, ,,maar we hebben wel de indruk dat het aantal incidenten is afgenomen'', aldus een woordvoerder van de gemeente.