Zware straffen voor gebruik zaktelefoon

Passagiers die een mobiele telefoon in Duitse vliegtuigen gebruiken staat twee jaar gevangenisstraf of een fikse geldboete te wachten. De Duitse Bondsraad (Eerste Kamer) heeft gisteren een luchtvaartwet aangenomen waarin deze straffen zijn opgenomen. Er zal tevens een verbod gelden op het gebruik van cd-apparatuur. Bonn heeft de nieuwe wet, die begin maart in werking treedt, opgesteld omdat er van Duitse luchtvaartmaatschappijen steeds meer klachten kwamen over het gebruik van zaktelefoons en cd-apparatuur. Die zouden al enkele keren de elektronica aan boord hebben gestoord. In de wet zijn wel enkele uitzonderingen opgenomen. Toestellen die belangrijke levensfuncties in stand moeten houden, mogen tijdens de vlucht aan blijven staan. Dit geldt ook voor apparatuur die werkt op zonne-energie. (ANP)