Zusjes Vendex en Vedior leiden ieder hun eigen leven

Tot de beursfondsen die de afgelopen week de meest opmerkelijke koerssprongen hebben gemaakt behoorden in iedereen geval Vendex en Vedior, het warenhuisconcern en de uitzend- en schoonmaakorganisatie die twee jaar geleden nog onder één naam op de beurs een notering hadden.

Vendex schoot maandag 7 procent (1,60 euro) omhoog naar 24,50 euro, waarmee het aandeel in een week tijd 33,4 procent duurder wasgeworden. Later deze week leverde het aandeel weer iets in, vermoedelijk door winstnemingen. De koers was zo sterk gestegen door een chronisch gebrek aan aandelen. Vrijwel niemand verkocht terwijl de vraag, vooral vanuit het buitenland, zeer groot was. De hoekman, die op de beurs op basis van vraag en aanbod koersen afgeeft, bevestigde maandag dat de eerste verkopers zich lieten zien. De dagomzet, die gemiddeld 700.000 stukken (dubbeltelling) bedraagt, was zowel maandag als dinsdag 1,3 miljoen stukken. En ook in de rest van de week was de omzet ver boven het gemiddelde.

Volgens analist Richard Brakenhof, die het fonds voor zakenbank Kempen & Co volgt, hoeven beleggers weinig te zoeken achter de koerssprong van maandag. ,,Een paar weken geleden hadden we op een dag zomaar 11 procent erbij. ABN Amro had toen wat klanten afgebeld en ze gezegd dat de kerstverkopen zo goed waren geweest. Deze week bleek uit de CBS-cijfers met de consumentenbestedingen in de maand december dat dit inderdaad zo was.''

Reinier Westeneng, analist bij Effectenbank Stroeve wijst erop dat het fonds op sommige momenten weer onder druk staat wegens de perikelen rond de overname van KBB. ,,Twee weken geleden bijvoorbeeld. Toen bleek een groep aandeelhouders geen afstand te willen doen van de prefentierechten in KBB omdat ze de prijs die Vendex biedt veel te laag vinden.'' Beide analisten zien Vendex in ieder geval tot 13 april, wanneer de jaarcijfers bekend worden gemaakt, bewegen tussen de niveaus 22 en 24 euro. Gisteren sloot het aandeel op 23,25 euro. Vedior heeft zich de afgelopen week weer hersteld van de dreun die het half januari opliep bij het nieuws dat het fonds per 22 februari uit de AEX-index wordt gezet en in ieder geval een jaar lang door het leven moet gaan als midkapfonds. De koers die daarop fors moest inleveren spoot gisteren en eergisteren omhoog nadat de Zwitserse uitzendgigant Adecco prachtige winstcijfers had laten. Vorige week noteerde het aandeel nog 16,70 euro terwijl de koers gisteren sloot op 20,25 euro. Dat betekent een stijging van 21,25 procent. De AEX-index steeg in dezelfde periode 0,4 procent naar een slotkoers van 534,36 punten. Vooral de sterke prestatie in Frankrijk was een stimulans voor beleggers weer Vedior te gaan kopen. In het eerste halfjaar van 1998 droeg Vediors Franse dochter BIS nog voor 54 procent bij aan de totale omzet van het concern. Beleggers vermoeden dat de zorgen over de Franse markt nu helemaal voorbij zien.

Onterecht, vindt analist Bart Gianotten van zakenbank Labouchere. ,,Iedereen kraait ineens hosanna over Frankrijk, maar men overdrijft. Het is maar te hopen dat beleggers niet schrikken als die verwachtingen toch weer iets te hooggespannen blijken te zijn.'' Overigens vindt Gianotten het aandeel nog steeds te laag gewaardeerd. Hij ziet de koers stijgen tot 24 euro.