VS weerden nazi-bankier

De voormalige president-directeur van de Deutsche Bank en een sleutelfiguur bij de naoorlogse wederopbouw van Duitsland, Hermann Abs, is aan het begin van de jaren tachtig op een discrete manier de toegang geweigerd tot de Verenigde Staten, omdat hij had gecollaboreerd met de nazis. Dat heeft het Joodse Wereldcongres (WJC) gisteren bekendgemaakt.

Het WJC, dat onderhandelingen voert met de Deutsche bank over herstelbetalingen voor slachtoffers van de Holocaust, zou van het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben vernomen dat het Abs — die in 1987 overleed — op een lijst had gezet van personen die het land niet in mogen. Het WJC, de huidige topman van de Deutsche Bank en een vertegenwoordiger van de Duitse regering zullen maandag in Washington gezamenlijk naar een oplossing zoeken voor het probleem van de herstelbetalingen.

Een voormalige Amerikaanse regeringsambtenaar heeft intussen bevestigd dat de bankier op dezelfde `zwarte lijst' van Justitie stond als enkele duizenden voormalige kampbewakers van de SS. ,,Plaatsing op die lijst gebeurde destijds discreet,zonder publieke ruchtbaarheid,'' aldus de ex-ambtenaar. (Reuters)