Tuut tuut, daar rijd ik in mijn Opel Astra

Vijf chauffeurs op zoek naar de mooiste Jaguar. Of toch maar een BMW 750 met twaalf cilinders? Een middag op de AutoRai.

Met z'n vijven staan ze om een robijnrode BMW uit de 5-serie heen, ze strelen om beurten de motorkap. Ze dragen donkerblauwe pakken en schoenen met rubberen zolen. ,,Wij zijn chauffeurs'', zegt één van hen. ,,En ik ben Belg. Ik rijd voor een professor in de economie van de universiteit van Gent die nogal vaak in Nederland moet zijn.''

BMW, ja. Een donkerblauwe BMW 535.

Zijn keuze? Of de keuze van de chauffeur?

,,Haar keuze'', zegt de Belg. ,,Ik rijd een dame.'' En dat ze een auto van anderhalve ton heeft, zegt hij, is geen kwestie van sjiek, maar van efficiency. ,,Ge rijdt met een zwaardere voet. En tussen Utrecht en Amsterdam zit ge altijd in de miserie, dus ge moet wendbaar zijn.''

Zijn professor is commissaris bij ING en CSM, vertelt de Belg. Naast hem staat de chauffeur van de bestuursvoorzitter van CSM. Die rijdt in een donkerblauwe BMW 728. En aan de andere kant staat de chauffeur van puntje puntje puntje. ,,Ik zeg niets'', zegt die. ,,Nee, ook niet in wat voor auto ik rijd.'' Type Engelse butler. Altijd discreet. Hij wil wel vertellen van welke auto hij zelf het meest houdt. ,,Een Opeltje Astra. Zo één heb ik. Daarin rijd ik elke avond naar huis. Tuut tuut, daar ga ik.''

Naast de butler staat de oproepchauffeur van Business Driving Services uit Huizen. Hij rijdt in ,,Renaultjes, in Citroënnetjes, in Opel Kadetten en Mercedessen, wat de klant maar wil''. Zelf droomt hij van een Jaguar. Hij heeft er nog nooit in gereden, maar dat vindt hij nou een mooie auto. Een auto ,,met klasse, met stijl, met uitstraling''.

,,Jaguar?'' zegt de Belg. ,,Raad ik u af. Ge hebt achterin geen ruimte.''

Hij gaat wijdbeens staan en zegt: ,,Als ik vinnig moet rijden, opteer ik voor een BMW. Moet ik statig rijden, dan voor een Mercedes.''

,,Wat doe je het liefst?'', vraagt de oproepchauffeur.

,,Statig rijden'', zegt de Belg. ,,Ik ben van nature een rustige man. Ik denk niet aan gisteren, ik denk niet aan morgen, ik lach elke dag een uur, waarvan een halfuur met mezelf. Geeft u mij maar een Mercedes.''

De chauffeurs blijven nog een kwartier bij de BMW's rondhangen. Maar de mooiste BMW krijgen ze niet te zien, want die staat achter de schermen en daar mag je alleen onder begeleiding heen. Margreet van Drenth van BWM Nederland (parelkettingen, krijtstreep pak): ,,Mensen die ons kennen vragen: hebben jullie nog iets bijzonders?''

Van buiten is hij nachtblauw, van binnen crème en alles is bekleed met leer. Langs de ramen ingelegd hout: zwart, donkerrood, goudgeel. Onder de motorkap twaalf cilinders. De telefoon, de televisie, het navigatiesysteem – alles is via het stuur te bedienen. ,,Binnenkort zit er voice control in'', zegt Margreet van Drenth. ,,Dan hoef je alleen nog maar te zéggen: bel kantoor, of bel BMW.''

De doelgroep van de auto – 332.000 gulden exclusief de matten – zijn de Cor Boonstra's. (Boonstra rijdt nu in een BMW 740.) ,,De echte 7-serierijders'', zegt Margreet van Drenth. Ze herkent ze zo. ,,Mannen met een krachtige uitstraling. Ze praten niet over hun auto.'' Ze herkent ook de mannen die zich voordoen als 7-serierijders. ,,Lacherig. Als ze het allemaal echt waren, dan hadden we een marktaandeel van weet ik hoe veel procent.''

Maar, zegt ze, ze worden allemaal serieus genomen. ,,Je weet maar nooit.''

De vijf chauffeurs zijn naar de overkant geslenterd, waar de stand van Jaguar is. Jaguar – de grootste concurrent van de duurste BMW's. Margreet van Drenth: ,,Zij hoeven alleen maar zichzelf te blijven. Engels, groen, goud, klassiek. Van ons verwachten de klanten telkens wat nieuws. Ze nemen een keer blauwe lak met wit leer, dan een keer zwarte lak met zwart leer, en wat dan?''

Dan loopt BMW het risico dat hun klant naar een ander gaat.

Een vertegenwoordiger van Jaguar komt op de oproepchauffeur af. ,,Kan ik u ergens mee van dienst zijn?''

De oproepchauffeur wijst naar een XJV8 van 148.000 gulden. ,,Die.''

Hij mag even achterin zitten. Als hij er weer uitkomt, wijst hij naar een zilverkleurig exemplaar, een ton duurder. ,,Nu die.''

,,Ziet ge dat hij verliefd is'', zegt de Belg.

De oproepchauffeur: ,,Die goedkopere valt me tegen. Ik stoot mijn hoofd.''

De Belg: ,,Hij stoot zijn hoofd. Ziet ge nu dat ik de waarheid heb gesproken.''

    • Jannetje Koelewijn