Topman BMW en zijn rivaal moeten weg

Bernd Pischetsrieder, bestuursvoorzitter van het Duitse autoconcern BMW, zal zijn functie neerleggen. Ook zijn rivaal in het bestuur en zijn mogelijke opvolger, Wolfgang Reitzle, verdwijnt bij BMW. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt Joachim Milberg, nu nog directeur productie bij BMW.

Dat heeft BMW laten weten aan de Engelse vakbond Transport and General Trade Union en het is gisteren bekend gemaakt door vakbondsman Tony Woodley die met BMW onderhandelt over probleemdochter Rover. BMW deed gisteren zelf geen mededelingen.

De commissarissen van de autofabrikant hebben gisteren de hele dag vergaderd. Pischetsrieder lag onder vuur door aanhoudende verliezen bij het Britse dochterbedrijf Rover dat in 1994 werd overgenomen voor 2 miljard Duitse mark (2,2 miljard gulden). Beoogd opvolger Reitzle, directeur ontwikkeling bij BMW, diende gisteren een saneringsplan in voor de Britse autoproducent, maar daar ging de raad van commissarissen niet mee akkoord. Reizle hield daarop de eer aan zichzelf. Pischetsrieder legde vervolgens een verzoek van de commissarissen om nog even aan te blijven naast zich neer.

Het verlies bij Rover zou vorig jaar zeker 1 miljard mark hebben bedragen. Vorige week liet BMW weten als gevolg daarvan in 1998 voor het eerst sinds jaren een winstdaling te hebben moeten incasseren. De financiële resultaten zijn nog niet bekendgemaakt.

Het concern verkocht vorig jaar 4 procent meer BMW's (een record-aantal van 700.00 exemplaren), maar 7 procent minder Rovers (450.000 stuks).

In Groot-Brittannië wordt gevreesd dat de grote Rover-fabriek in Longbridge, waar 14.000 mensen werken, dicht gaat. (DPA, Reuters)