Suikermarkt

Minister Herfkens heeft een voor de hand liggende, maar daarom niet minder waardevolle ontdekking gedaan: voor de economische groei van ontwikkelingslanden is handel met het Westen heel wat effectiever dan ontwikkelingshulp (NRC Handelsblad, 28 januari).

Er is een belangrijke markt die Nederland voor de Aziatische en Zuid-Amerikaanse ontwikkelingslanden zou kunnen openen. Dat is de suikermarkt. Wanneer ons land bereid zou zijn de traditionele bietsuikerproductie af te bouwen zou daarmee een ruim afzetgebied worden geschapen voor de rietsuiker van deze landen. Hier ligt de kans voor een monsterverbond tussen Herfkens en Pronk: structurele steun aan ontwikkelignslanden en tegelijkertijd verbetering van het milieu. De circa 100.000 ha. suikerbietencultuur die Nederland kent kunnen als landschapsparken worden ingericht en sluiting van de suikerfabrieken zou een plaats als Breda verlossen van de jaarlijks terugkerende kwelling van de bietencampagne, wanneer de stad wekenlang in een weezoete walm wordt gehuld.

    • Dr. L.J. Giebels