Sponsor ruziet met bond over schaatsbeleid

Hoofdsponsor Aegon heeft gisteren in het Noorse Hamar felle kritiek geuit op het beleid van de nationale schaatsbond. Een dag voor de wereldkampioenschappen allround eiste voorlichter T. Elias van het verzekeringsbedrijf dat ,,de rust aan het schaatsfront moet terugkeren'' en dat ,,het schaatsen een mooie Hollandse volkssport moet blijven.''

In zijn position paper over het schaatsen leverde Elias forse kritiek op het beleid van de KNSB. Aegon vindt bijvoorbeeld dat de bond meer zijn best had moeten doen om wereldkampioen Ids Postma in de gelegenheid te stellen zijn titel vandaag en morgen in Hamar te kunnen verdedigen. De Friese schaatser is gisteravond op eigen gelegenheid in de Noorse stad gearriveerd, in de hoop alsnog een startbewijs te krijgen.

Verder pleitte de sponsor voor een mogelijke terugkeer van Gianni Romme in de kernploeg. De tweevoudig olympisch kampioen zou een aanbieding van de KNSB hebben afgewezen. Romme rijdt dit seizoen voor een privésponsor. Hij mist de juiste vorm en wist zich niet te plaatsen voor de WK in Hamar. Aegon dreigde in bedekte termen de sponsoring stop te zetten, als de commercialisering van de schaatssport nog grotere vormen aanneemt.

KNSB-voorzitter Wim Schenk reageerde gisteren verrast op de zorgvuldig getimede actie van Elias. ,,Ik ben hier een beetje verbaasd en geïrriteerd over'', zei Schenk. ,,Wij hebben ons best gedaan om het voor het EK rustig te houden en toen hadden we commentaar op de kritiek die Ritsma vlak voor dat toernooi op de bond had. En als ik dit dan allemaal hoor, denk ik, godverdorie, nu gebeurt hetzelfde.'' Het initiatief van Elias bevreemdde Schenk des te meer omdat er voor vandaag in Hamar regulier overleg tussen de bond en de sponsor op het programma stond.

Volgens Schenk krijgt de sponsor ,,geen meter de lengte'' om zich met het beleid te bemoeien. ,,We stellen als bond de prioriteiten en vanzelfsprekend houd je daarbij rekening met de wensen van derden, waaronder de sponsors. Dat is normaal, maar ik laat me niet onder druk zetten. Bovendien communiceer ik niet via de media met Aegon en datzelfde verwacht ik van hen.''

Geert Kuiper, coach van het Sanex-team van Rintje Ritsma, sprak na lezing van het gedachtengoed van Aegon van ,,een ongelukkig tijdstip om hiermee te komen''. Vooral een opmerking over de kwaliteiten van Sanex-rijder Martin Hersman, die met Ritsma bij de mannen de Nederlandse ploeg vormt, viel verkeerd bij Kuiper.

,,Martin voelt al de druk om te bewijzen dat hij geen krabbelaar is en dan komt er weer iemand die er tegenaan moet schoppen. Bovendien zijn wij er niet om die mooie Hollandse volkssport zoals hij dat noemt, om zeep te helpen. Elias moet verder kijken dan z'n neus lang is'', zegt Kuiper, die als marathonschaatser voor Aegon reed.

Bij de loting voor de eerste wedstrijddag van de WK kreeg de Nederlandse topsportcoördinator Ab Krook gisteravond geen duidelijkheid over een eventuele deelname van Postma. Hij heeft zijn hoop gevestigd op griepverschijnselen in het Italiaanse kamp. Postma is na zijn tegenvallende prestatie bij de EK allround in Heerenveen als eerste reserve aangewezen voor de WK.

Bondscoach Henk Gemser, de persoonlijke begeleider van Postma, vergezelde de regerend wereldkampioen gisteravond in het vliegtuig. Gemser: ,,Ik heb Ids gezegd dat hij zijn schaatsen maar in orde moest maken. Wij zijn er klaar voor. In ieder geval om deel te nemen. Want van een goede voorbereiding is natuurlijk allang geen sprake meer.''