Servië laat rebellen niet vertrekken

De Servische autoriteiten weigerden gisteren onderhandelaars van de Kosovo-Albanese opstandelingen te laten vertrekken. Daardoor staan de vredesbesprekingen in het Franse Rambouillet op losse schroeven.

De douane hield gisteren de Kosovaarse delegatie tegen die op het vliegveld van Kosovo's hoofdstad Priština op een Frans vliegtuig wilde stappen. Twee van de vijf afgevaardigden van het seperatistische Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, dat vorig jaar een opstand ontketende, moesten achterblijven omdat ze geen paspoort konden tonen. De hele delegatie weigerde daarop te vertrekken.

In Parijs wees de Servische delegatie gisteravond directe gesprekken met het UÇK af. ,,We zullen nooit onderhandelen met de terroristen'', zei de Servische delegatieleider voor de besprekingen in Rambouillet, Ratko Markovic. Het was gisteren niet meteen duidelijk of de bruuske mededeling van Markovic betekent dat de Serviërs de besprekingen boycotten.

Gisteren heeft de grootste partij van de Kosovo-Albanezen, geëist dat een referendum wordt gehouden over de toekomstige status van Kosovo, nu een provincie van de Joegoslavische deelstaat Servië. Na een interim-akkoord met de Serviërs zouden NAVO-troepen in Kosovo moeten toezien op naleving daarvan. Beide eisen, eerder gesteld door het UÇK, zijn voor de Serviërs onaanvaardbaar. De eis over een troepenmacht in Kosovo wordt gedeeld door de internationale gemeenschap, die al bezig is met de samenstelling van die strijdmacht. Donderdag echter sloot het Servische parlement nog eens categorisch uit dat er in Kosovo ooit buitenlandse troepen komen.

De eisen werden gisteren verwoord door Xhemail Mustafa, woordvoerder van Ibrahim Rugova, de leider van de Democratische Liga van Kosovo (LDK) en de `president' van de eenzijdig uitgeroepen `Republiek Kosovo'. Volgens Mustafa is in Rambouillet geen akkoord mogelijk als de twee eisen niet worden ingewilligd. Hij eiste voor de Kosovo-Albanezen bovendien het recht op politieke instituten op te bouwen buiten de controle van de Serviërs.

De vredesconferentie van Rambouillet zou vanmiddag worden geopend door president Chirac. De delegaties van de Serviërs en Kosovo-Albanezen hebben van de initiatiefnemers, de Contactgroep voor ex-Joegoslavië, uiterlijk twee weken de tijd gekregen om het onder bemiddeling van Christopher Hill (VS), Wolfgang Petrisch (EU) en Boris Majorski (Rusland) eens te worden over een vredesplan, dat geldig zou moeten blijven voor een interim-periode van drie jaar en dat voorziet in vergaand zelfbestuur voor Kosovo. Die vorm van zelfbestuur willen de Serviërs de Albanezen niet geven.