Selectie Televisie: Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een analyse van de rol van koning Hussein van Jordanië in het vredesproces in het Midden-Oosten. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Verslag uit Jordanië over de stervende koning Hussein en een gesprek met bisschop Muskens over de bevolkingsconferentie van de VN in Den Haag en een portret van Hillary Clinton die het congres zal bezoeken. Ned.1, 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Opnieuw lijkt er te veel dioxine uit de schoorstenen van afvalverbrandingsinstallaties te komen. Rond de huisvuilverbrander AVIRA bij Arnhem gaan op mysterieuze wijze schapen dood. Ook gaan steeds meer afgedankte auto's richting Afrika, terwijl het fonds voor milieuverantwoorde sloop van auto's bulkt van het geld. Ned.3, 22.15-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Engelse documentaire over van Sonali Fernando over criminaliteit in de kunst. Ned.1, 18.32-19.29u.

Noorderlicht: Neander Taal. Praten is goed beschouwd een uiterst complex gedrag dat de mens niet alleen heel goed maar ook heel graag doet. Maar hoe oud is taal eigenlijk? De vraag naar de oorsprong van taal wordt voorgelegd aan psycholoog Bill Noble, archeologe Lynne Schepartz en neurofysioloog en evolutie-expert Terrence Deacon. Ned.3, 20.00-20.30u.

Yesterdays future. Sunny Bergman (26) studeerde vijf jaar geleden af in politics/philosophy aan de universiteit van York in Engeland. Op de universiteit maakte zij deel uit van een hechte groep vrienden die discussieerden over utopia's en toekomst. In deze documentaire zoekt zij vijf medestudenten van vroeger op om te kijken wat er van hun verwachtingen is uitgekomen. Ned.3, 21.10-22.15u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Portret van de mensen die op het KNSM-eiland wonen, een betrekkelijk nieuwe woonwijk in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Hier heeft zich een nieuwe klasse gevestigd: mensen tussen de dertig en vijftig jaar met een goede baan en een hoog inkomen. Een aantal alleenstaanden en tweeverdieners wordt van nabij gevolgd. Ned.3, 23.15-24.00u.

SPORT

WK allround schaatsen. Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen staan de 1.500 en 5.000 meter vrouwen en 1.500 en 10.000 meter mannen op het programma. Ned.2, 11.40-17.57u.

AMUSEMENT

De grens. Tweede deel van een serie van Freek de Jonge over dilemma's van de afgelopen eeuw. In deze aflevering belicht hij op satirische wijze zinloos geweld. Ned.3, 20.30-21.10u.

Toppers. Willibrord Frequin ontmoet strafpleiter Abraham Moszkowicz en praat met hem over de ethische kant van zijn vak. Ook laat Moszkowicz in Parijs zijn favoriete plekjes zien. SBS6, 22.05-22.40u.

Hallo hier aarde. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.00-23.15u.

Kwestie van kiezen. Nieuwslezer Jeroen Pauw legt soap-actrice Katja Schuurman een aantal delemma's voor. RTL4, 23.00-23.30u.

KUNST

Plantage. Gesprek met Andrée van Es die sinds 1 februari directeur van het politiek-cultureel centrum De Balie in Amsterdam is. Ook aanwezig fotograaf Theo Baart die twintig jaar lang de veranderingen in en rond Hoofddorp vastlegde en schrijfster Pauline Slot over haar roman Zuiderkruis. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

The Adventures of Huck Finn (Stephen Sommers, 1993, VS). Door Disney geproduceerde, zoveelste verfilming van Mark Twains klassieker. Pover. RTL4, 12.30-14.20u., met reclame.

Asterix en de helden / Astérix le Gaulois (René Goscinny & Albert Uderzo, 1967, Frankrijk). Eerste avondvullende tekenfilm met de dikke en de dunne Gallliër pleegt de liefhebber van de albums teleur te stellen. Belg.1, 13.45-15.00u.

Haunted Honeymoon (Gene Wilder, 1986, VS). Melige griezelkomedie probeert eer te bewijzen aan Hollywoodmysteries uit de jaren dertig. Aan vooravond van huwelijk worden Gene Wilder en Gilda Radner in huis van travestie-tante Dom DeLuise belaagd door familieleden. SBS6, 14.00-15.20u., met reclame.

. Nagisa no sinbad / Like Grains of Sand (Ryoshuke Hashiguchi, 1995, Japan). Zie Film-vooraf. Ned.3, 14.05-16.12u.

Piratensender Powerplay (Siggi Götz, 1981, West-Duitsland). Komische film waarin Thomas Gottschalk en Mike Krüger vanuit een camper een piratenzender in de lucht proberen te houden. Duitsl.1, 15.05-16.30u.

In Search of the Castaways (Robert Stevenson, 1962, Engeland). Disney-avontuur naar Jules Verne. Drie kinderen op zoek naar vader in imaginair, door natuurrampen geteisterd land. Met Maurice Chevalier, Hayley Mills. BBC1, 15.25-17.00u.

El million de Madigan / Madigan's Millions (Stanley Prager, 1967, Italië/Spanje). Speelfilmdebuut van Dustin Hoffman, opgenomen vlak voor The Graduate, staat te boek als broddelwerk. Amerikaanse ambtenaar speurt in Italië naar gangstergeld. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

The Van (Stephen Frears, 1996, Engeland). Na The Snapper en The Commitments voltooit deze film de adaptatie van de Barrytown-trilogie van de Ierse schrijver Roddy Doyle. In een fictieve wijk in het noorden van Dublin proberen de al jaren werkloze Colm Meaney en zijn zojuist ontslagen vriend Donal O'Kenny van een sterk vervuilde bestelwagen de fish 'n chips-sensatie van 1990 te maken. Frears' schets van werkloosheid is laconieker dan die van de veel desperatere Ken Loach. BBC2, 23.10-0.50u.

. Muriel's Wedding (P. J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulente Abba-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje èn zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zou brengen. Onder behaagzieke oppervlakte betoont debuterend scenarist-regisseur Hogan zich een puntig verteller en een meester in het gebruik van bizarre hyperbolen. Duitsl.1, 23.55-1.35u., tweetalig.

Flaming Star (Don Siegel, 1960, VS). Grimmige western en een van de betere films met Elvis Presley. Als halfbloed-Indiaan kampt hij met loyaliteitsconflicten wanneer de strijd tussen blanken en Indianen oplaait. Ook met Dolores del Rio, Steve Forrest. Maandag, SBS6, 13.30-15.05u.

En nagesynchroniseerd:

Condust Unbecoming (Michael Anderson, 1975, Engeland). Duitsl.2, 0.45-2.30u.; P'tit con (Gérard Lauzier, 1983, Frankrijk). Duitsl.1, 1.45-3.15u.; Le prix du danger (Yves Boisset, 1982, Frankrijk). Duitsl.2, 2.30-4.05u.