Selectie Televisie: Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de nieuwe richtlijnen van het Vaticaan over duivelsuitdrijving. Deze houden in dat geadviseerd wordt een psychiater te raadplegen en de duivelsuitdrijving uit de publiciteit te houden. Hierover o.a. een kerkvertegenwoordiger en een psychiater. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportage over illegale adoptiekinderen uit Zuid-Amerika. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

The Cold War. Over de Koude Oorlog. De VS en de USSR probeerden elkaar af te schrikken met nucleaire wapens. Het bombarderen van de vijand zou echter vergeldingsacties kunnen uitlokken en een totale vernietiging tot gevolg hebben. Dit staat bekend als `mutual assured destruction' ofwel MAD. BBC2, 21.10-22.00u.

MUZIEK

Livietta e Tracollo. Opera van Pergolesi uitgevoerd door La petite bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. M.m.v. Nancy Argenta en Werner Van Mechelen. Belg.2, 22.45-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Karel. Ronald Naar vertelt over zijn reis van 85 dagen met Coen Hofstede naar Antarctica. Zij hadden geen wind, kapotte sleeën en eten met benzinesmaak. Ned.1, 20.31-21.06u.

Het lagerhuis. Discussie over de vrije verstrekking van heroïne aan ernstig verslaafden, de positie van El Al in Nederland en de Groningse burgemeester Wallage tegen een asielzoekerscentrum. Ned.3, 21.06-22.00u.

Mijn god. Uit de St. Michaëlskerk in Oudewater een gesprek over geld met ex-F16-piloot Herman van Heuvelen, econoom René den Hartog, directeur Hans van der Lee van hulporganisatie Tearfund en Cieka Galenkamp-Bolt van het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond. Ned.2, 22.30-23.10u.

AMUSEMENT

Koos Postema ter plekke. Op 24 november 1996 ging de musical Miss Saigon in première. Eind januari van dit jaar vond de 750ste voorstelling plaats. Gesprekken met mensen wier leven de afgelopen jaren voornamelijk werd ingevuld door de musical, maar die niet dagelijks in de schijnwerpers staan. Ned.3, 17.30-18.00u.

Miss Kaandorp (Brigitte de musical). Slot van de registratie van de musical die cabaretière Brigitte Kaandorp vorig jaar over haar eigen leven maakte. Ned.3, 20.10-21.06u.

Weekend miljonairs. Eerste aflevering van een nieuw wekelijks spelprogramma waarmee één miljoen gulden te winnen is. SBS6, 20.30-21.20u.

De Vliegende Panters. Registratie van de voorstelling Sex van dit cabaret-trio, opgenomen vorig jaar februari in Club de Ville in Amsterdam. Ned.3, 23.40-0.16u.

SPORT

WK allround schaatsen. Rechtstreeks verslag van de wereldkampioenschappen allround schaatsen in Hamar. Op deze eerste dag beelden van de 500 en 3.000 meter vrouwen en de 500 en 5.000 meter mannen. Ned.2, 11.55-17.29u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Engelse documentaire over de klassieke violist en popster Nigel Kennedy. Hij vertelt over `zijn' muziek en over composities van Bach, Bartok en Hendrix. In 1992 leek een nekoperatie een vroegtijdig einde aan zijn carrière te maken maar hij kwam in 1996 terug met een cd met eigen composities die elementen van Keltische muziek, rock en jazz bevatten. Ned.2, 23.56-0.50u.

FILM

Airplane! (Jim Abrahams & David & Jerry Zucker, 1980, VS). Succesvol regiedebuut van trio dat toen al Kentucky Fried Movie had geschreven. Een Mad-achtige satire op de Airport-films. SBS6, 12.10-13.40u., met reclame.

. The Secret of N.I.M.H. (Don Bluth, 1982, VS). Debuut van voormalige Disney-medewerker en Mormoonse evangelist is ambitieuze tekenfilm in full-animation over muizenweduwe die met hulp van bevriende ratten een medicijn voor ziek zoontje zoekt. Voor kinderen tamelijk griezelig. RTL4, 13.00-14.45u., onderbroken door reclame.

Animal Farm (John Halas & Joy Batchelor, 1955, Engeland). Adequate tekenfilmversie van George Orwells politieke fabel. BBC2, 13.05-14.15u.

. Searching for Bobby Fischer / Innocent Moves (Steven Zaillian, 1993, VS). Regiedebuut van de scenarist van Schindler's List is behalve een van de beste films over de kunst van het schaken ook een verkenning van de problemen van een hoogbegaafde jongen. BBC2, 14.15-16.00u.

. Cat on a Hot Tin Roof (Richard Brooks, 1958, VS). Fameuze Tennessee Williamsverfilming over de oogkleppen en neuroses van de familie van een ongeneeslijk zieke plantage-houder uit de Mississippi-delta. Paul Newman is de drankzuchige zoon die niet meer met overspelige Elizabeth Taylor wil slapen. Niet te verwarren met de versie met Natalie Wood en Robert Wagner. Belg.1, 15.00-16.45u.

Without a Trace (Stanley R. Jaffe, 1983, VS). Melodrama over een recentelijk door man verlaten vrouw (Kate Nelligan) wiens zesjarige zoontje spoorloos verdwijnt. Politie en media nemen bezit van haar huis. Debuterende regisseur Jaffe wist veel, maar niet alle sentimentele valkuilen te ontwijken. Fox, 20.15-22.20u.

Parenthood (Ron Howard, 1989, VS). Bitterzoete comedy toont hoe slopend het ouderschap kan zijn. Observaties van een viertal gezinnen, waaronder dat van de bezorgde Steve Martin en Mary Steenburgen en dat van alleenstaande moeder Diane Wiest. Een feest van herkenning, ondanks larmoyante slotscène. Veronica, 20.30-22.45u., met reclame.

. Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Boeiende maar lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière, waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. Ned.1, 21.06-23.37u.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967, Engeland/VS). Oorlogsfilm waarin officier Michael Caine leiding geeft aan ex-criminelen die een Noordafrikaanse oliedepot onschadelijk moeten maken. BBC2, 22.00-0.25u.

The Lords of Discipline (Franc Roddam, 1983, VS). Psychologisch drama op kadettenopleiding in Zuid-Carolina, merkwaardigerwijs opgenomen in Engeland. Jonge zwarte militair wordt geterroriseerd door racistische ouderejaars en in bescherming genomen door liberale held. Met David Keith. SBS6, 23.30-1.15u.

Tell Them Willie Boy Is Here (Abraham Polonsky, 1969, VS). Regisseur Polonsky, zelf jarenlang slachtoffer van McCarthy's heksenjacht op `links', maakte een degelijke, moderne western over de jacht op een ten onrechte van moord verdachte Indiaan (Robert Blake). Film lijdt onder opzichtige anti-racistische moraal. Met Robert Redford. BBC2, 0.25-2.00u.

Best Defense (Willard Huyck, 1984, VS). Eddie Murphy speelt `een strategische gastrol' in deze banale militaire komedie waarin technisch ingenieur Dudley Moore goede sier maakt met de spectaculaire uitvinding van een ander en zich te buiten gaat aan ongewenste intimiteiten op het werk. BBC1, 0.50-2.20u.

A Show of Force (Bruno Barreto, 1990, VS). Eerste Amerikaans film van de Braziliaanse regisseur van Dona Flor... is thriller met Amy Irving als tv-verslaggeefster die de dood van twee Porto-Ricaanse terroristen onderzoekt. Ook met Lou Diamond Philips. Bijrollen van Robert Duvall en Andy Garcia. SBS6, 1.15-2.55u., onderbroken door reclame.

. Lonely Are the Brave (David Miller, 1962, VS). Memorabel achtervolgingsdrama met opgelegde moraal. Kirk Douglas probeert als `laatste cowboy' te ontkomen aan de technocratische sheriff Walter Matthau en een stoet moderne jeeps en helikopters. Superieure cast met Gena Rowlands en Michael Kane. BBC2, 2.00-3.50u., zw.

Der letzte Fussgänger (Wilhelm Thiele, 1960, West-Duitsland). Komedie met Heinz Erhardt. Solitaire vrijgezel ontmoet meisje. Duitsl.2, 4.30-6.00u.

En nagesynchroniseerd:

Le prix du danger (Yves Boisset, 1982, Frankrijk). Duitsl.2, 23.15-0.50u.; The Big Sleep (Howard Hawks, 1946, VS). Duitsl.1, 1.40-3.30u., zw; Marked Woman (Lloyd Bacon, 1937, VS). Duitsl.1, 3.30-5.0u., zw.