Rijkaard tevreden met zware oefenduels voor EK voetbal 2000

Bij zijn aanstelling als bondscoach deed Frank Rijkaard nog een beetje cynisch toen hij vernam dat hij zijn zware taak moest beginnen tegen Peru en Ghana. Gisteren sprak de voormalige sterspeler juist zijn tevredenheid uit over het programma dat Oranje op weg naar het EK in eigen land te wachten staat. Voor het resterende traject naar Euro 2000 zijn vooralsnog veertien interlands gepland tegen aansprekende voetballanden als Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Tsjechië.

Volgens KNVB-directeur Arie van Eijden wilden deze landen allemaal erg graag tegen Oranje spelen. Brazilië zelfs drie keer, waarvan tweemaal in eigen land.

Voor het tweede duel was de gouveneur van het district Goias zo gek een halve vrije dag af te kondigen zodat de wedstrijd verschoven kon worden naar een vroeger tijdstip in verband met de tv- en commerciële belangen in Europa.

Rijkaard vindt het geen probleem om binnen een half jaar — het thuisduel staat genoteerd voor 9 oktober — drie keer tegen de WK-finalist te spelen. ,,Ik zie het als een uitdaging en mooie testcases. Ik wilde graag wedstrijden spelen op topniveau. Daar hoef je tegen Brazilië niet aan te twijfelen. Dit soort aansprekende tegenstanders van hoogwaardige kwaliteit hebben we nodig om het oefenprogramma aantrekkelijk te maken voor het elftal.''

Rijkaard wil in juni een royale groep meenemen naar Zuid-Amerika om de internationals die met hun clubteams nog voor de competitie spelen niet te veel te belasten. De geselecteerden van Barcelona zijn op tijd terug voor het competitieduel van hun werkgever tegen Betis Sevilla (12 of 13 juni).

Ook de commercie profiteert natuurlijk van het aantrekkelijke oefenprogramma, al leert het verleden dat dit soort wedstrijden zelden volle stadions trekken. De KNVB heeft HMG, eigenaar van de uitzendrechten, en de hoofdsponsors min of meer de belofte gedaan dat er zes interlands per jaar worden gespeeld. Volgens Van Eijden doen de sponsors niet moeilijk als er een interland minder wordt gespeeld. ,,De jongste winstcijfers van het concern hebben uitgewezen dat ze het Nederlands elftal niet nodig hebben.'' Hoewel de meeste duels thuis worden afgewerkt, zegt Van Eijden dat de KNVB er geld aan overhoudt. ,,Maar zonder de revenuen van de televisie zou je geen oefeninterland meer kunnen organiseren.''

De eerste interland in het rijtje van veertien is het duel van aanstaande woensdag tegen Portugal. De wedstrijd wordt in het stadion Parc des Princes van Parijs gespeeld, als gebaar van de Portugese voetbalbond aan de Portugese gemeenschap in Frankrijk. Dit keer heeft Rijkaard zich niet laten verleiden tot het oproepen van verrassende namen.

In vergelijking tot de confrontatie tegen de Duitsers zijn Ronald de Boer, Dennis Bergkamp en Edgar Davids terug in de selectie. Michael Reiziger en Jeffrey Talan zijn absent wegens blessures, Giovanni van Bronckhorst werd niet uitgenodigd omdat Davids weer beschikbaar is.

Opvallend in de selectie is het ontbreken van een echte rechtsback. Gezien het gemis van een goede rechterspits wordt de rechterkant dus steeds meer de achilleshiel van Oranje, hoewel Rijkaard geen dringend probleem ziet. Hij heeft Dries Boussatta van AZ weer opgeroepen en kan de rechtervleugel verder invullen met Clarence Seedorf of Ronald de Boer. De laatste is bij Barcelona al bijna gewend zonder rechtsback achter zich te spelen. Tevens heeft Rijkaard ook nog Kees van Wonderen achter de hand. De verwachting is dat Portugal woensdag met een defensieve opstelling gaat spelen.

Selectie Nederlands elftal: Doel: Van der Sar, Moens; achter: Stam, Frank de Boer, Van Wonderen, Van Hintum; midden: Ronald de Boer, Seedorf, Van Gastel, Cocu, Davids; voor: Boussatta, Bergkamp, Kluivert, Mols, Van Nistelrooy, Overmars, Van Vossen.