Premier Israel bijna te vroeg met rouwbeklag

Israels premier Benjamin Netanyahu heeft er gistermiddag vanaf gezien via televisie en radio een aangekondigde rouwrede uit te spreken over de dood van de Jordaanse koning Hussein. De woordvoerder van Netanyahu had televisieploegen en journalisten ingelicht over de persconferentie die de premier zou geven naar aanleiding van het heengaan van de Hasjemitische vorst.

Deze gang van zaken is een aanwijzing dat Netanyahu op dat moment over informatie meende te beschikken dat koning Hussein reeds was overleden. De Israelische premier was op weg naar de perskamer in het regeringsgebouw in Jeruzalem toen de Jordaanse tv om vier uur plaatselijke tijd meldde dat de Jordaanse vorst nog leefde. Hij maakte snel rechtsomkeert en zag van de persconferentie af. Het leek de goed in Jordanië ingevoerde Israelische tv-commentator Ehud Ya'ari geen goede zaak om in te gaan op de redenen van de in Jeruzalem ontstane verwarring over het lot van koning Hussein.

Eerder hadden hofkringen in Amman zich beklaagd over speculaties in de Israelische pers over de gezondheidstoestand van koning Hussein toen hij nog in de Amerikaanse kliniek werd behandeld. Een Israelische krant meldde begin deze week dat Amerikaanse artsen de gezondheidstoestand van de koning uiterst kritiek achten.

Premier Netanyahu en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, hebben gisteren besloten een voor zondag gepland bezoek aan de Jordaanse troonopvolger prins Abdallah uit te stellen wegens de terugkomst van de stervende koning Hussein naar Amman.

De Israelische media volgen de ontwikkelingen rond de gezondheidstoestand van de Jordaanse monarch met een intensiteit alsof het om een Israelische leider gaat. Commentatoren zeggen dat geen enkele buitenlandse leider ooit zo geliefd is geweest in de joodse staat als de Jordaanse vorst. Koning Hussein wordt in de Israelische media omschreven als een vriend van Israel en een kampioen van de vrede.

Hooggeplaatste Israelische veiligheidskringen verwachten dat kroonprins Abdallah in het voetspoor van zijn vader vrede met Israel als een strategisch Jordaanse belang zal blijven beschouwen. Deze kringen verwachten dat Syrië de betrekkingen met Jordanië zal aanhalen om de vorming van een driehoeksalliantie tussen Israel, Jordanië en Turkije te verijdelen. Volgens deze kringen, die gisteren voortdurend door de radionieuwsdienst werden geciteerd, kan de Jordaanse kroonprins rekenen op steun van de VS, de EG en de Golfstaten. Met die steun in de rug is op korte termijn de stabiliteit van het Jordaanse koningshuis en dat van Jordanië volgens de Israelische veiligheidskringen niet in gevaar.

    • Salomon Bouman