Openhartig

Glenn Hoddle, de bondscoach van de Engelse voetbalploeg, werd dinsdag ontslagen na grievende opmerkingen over gehandicapten. Hoe openhartig mag een sporter zijn in een vraaggesprek?

Eric Smit, squasher, werd door zijn club ontslagen na kritische uitlatingen: ,,Sporters mogen absoluut niet openhartig zijn. Er wordt van je verwacht dat je een vorm van zelfcensuur aan de dag legt. En daar word je niet echt voor betaald! Ik kwam voor mijn mening uit door te zeggen dat vrouwensquash weinig voorstelt. En dat er joints gerookt worden in ons wereldje wist toch iedereen al. Glenn Hoddle wordt gestraft omdat hij in reïncarnatie gelooft, so what? De sportwereld staat bol van de hypocrisie. Een sporter moet alleen beoordeeld worden op zijn prestaties.''

Henk Gemser, schaatscoach: ,,Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen sporters en begeleiders. Een begeleider als Hoddle kan zich minder permitteren, want hij heeft in ethische en maatschappelijke zin meer verantwoordelijkheid. Een sporter heeft minder belangen. Als in plaats van Hoddle een Engelse voetballer de bewuste uitspraak had gedaan, was een goed gesprek met die speler waarschijnlijk voldoende geweest. Sporters worden tegenwoordig niet monddood gemaakt, integendeel. Ze zijn zelfs mondiger geworden. Nu wordt bijvoorbeeld in Lausanne het functioneren van IOC-leden aan de kaak gesteld. Dat was in het verleden amper denkbaar.''

Peter Blangé, volleyballer: ,,Hoddle reageerde op basis van zijn levensovertuiging, maar had kunnen weten dat hij voor commotie zou zorgen met zijn uitspraken. In de sportwereld moet je op je woorden passen, met alle media in de buurt. Ik heb altijd een uitgesproken mening gehad, soms gaat dat fout. Kijk maar naar mijn conflict met Toon Gerbrands. Primair denk ik dat je als sporter het beste over je eigen sport kunt praten. Ga geen andere sporttakken afzeiken, ook al heb je daar een vreselijke behoefte aan. Hoddle begaf zich op ander terrein, dat was misschien niet zo slim. De voetballerij is natuurlijk wel een apart wereldje, elke scheet wordt breed uitgemeten. Hoddle ging natuurlijk te ver met zijn uitspraken. Als trainer moet je ook rust creëren rondom je team, en geen vreemde uitspraken doen in de media.''

Co Adriaanse, voetbaltrainer: ,,In Nederland kan een sporter nog altijd zeggen wat hij denkt. Je moet je er wel van bewust zijn dat een uitspraak heftige reacties uit kan lokken. Dat heeft Hoddle zich niet goed genoeg gerealiseerd. Een bondscoach moet beter op zijn woorden letten dan een trainer voor een derdedivisieclub. Wat er gebeurd zou zijn als Frank Rijkaard de woorden van Hoddle in de mond had genomen? Dan was hij berispt door de KNVB ofzo. Een ontslag zou ik laf hebben gevonden. De Engelse voetbalbond heeft waarschijnlijk naar een stok gezocht om de hond te slaan, ze moesten iets doen.''

Elsemieke Havinga, ex-hockeyster en mediatrainster: ,,Sporters kunnen meer zeggen dan ze denken, al moeten ze van tevoren goed inschatten wat de impact van hun woorden is. Ik begrijp de reactie van de Engelse voetbalbond volledig. Hoddle is toch een van hun vertegenwoordigers. Je mag als sporter best je teleurstelling ventileren. In het afgelopen jaar is wel gebleken dat de hypocrisie regeert in de topsport: allerlei schandalen komen nu naar buiten. Wat ik sporters adviseer? Dat ze niet alles moeten vertellen, maar wat ze vertellen moet waar zijn.''

Martin Kelly, persvoorlichter Engelse voetbalbond FA: ,,De heer Hoddle begaf zich op gevaarlijk terrein. De gevolgen komen voor zijn rekening. De FA heeft besloten om de heer Hoddle van zijn functie te ontheffen omdat bepaalde ethische normen zijn overschreden. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar bepaalde functionarissen dienen rekening te houden met een grote groep mensen en de belangen van een grote organisatie.''

    • Marcel Abrahams