Op zoek naar een huis

Huizenzoekers in Nederland is weinig meer te dol.

Gedreven door de lage hypotheekrente en gunstige carrièrevooruitzichten is een riante koopwoning, liefst met tuin en ruime garage, voor velen het belangrijkste doel in het leven geworden. Vooral in de Randstad heeft de markt het kookpunt bereikt. Voor een appartement in de Amsterdamse binnenstad wordt zonder blikken of blozen zevenenhalf ton neergelegd. In populaire buurten in Utrecht is de

belangstelling zo groot dat potentiële kopers ver boven de vraagprijs gaan zitten. De indruk bestond dat in de oostelijke en vooral de noordelijke provincies nog enige rust op de huizenmarkt heerste, maar ook voor een Friese boerderij moet meer dan een appel en een ei worden neergelegd. Wie zijn nieuwe huis niet kan betalen met de opbrengst van zijn vorige woning komt bij de huidige prijzen bijna niet meer aan bod. `De zak met geld wordt gewoon doorgegeven.'