Nederlandse fondsen in de min

Over de afgelopen maand zijn door de beleggingsfondsen over het algemeen positieve rendementen gehaald. Alle indexen – zelfs die van de opkomende markten en van het verre oosten – gaven positieve cijfers te zien, behalve die van Nederland.

De Morgan Stanley Capital Index gaf voor Nederland een resultaat van -4,3. Dat resultaat is aanmerkelijk minder dan de resultaten voor de groepen `Amerikaanse aandelen'(7,1), `Wereldwijde aandelen' (4,7) en Europa (1,9).

Bij de beleggingsfondsen, die wereldwijd in aandelen beleggen werd slechts door vier fondsen de index van 4,7 gehaald, onder meer door het OHRA aandelenfonds, dat met een resultaat van 10,1 een absolute topper was in de maand januari en stevig aan kop gaat in deze groep.

Voor de `Amerikaanse' fondsen waren de beste resultaten weggelegd, alhoewel de index slechts door een fonds (RG Zelfselect Canada: 9,8) werd gehaald. Andere fondsen scoorden fors minder, voor het Fortis Amerika Small Caps Fonds was er slechts een rendement van 1,2 over januari; het rendement over de afgelopen twaalf maanden scoort negatief: 15,0.