Opinie

    • Youp van ’t Hek

Mussen

Zal Bergkamp ook naar de enquête kijken? Lijkt me leerzaam. De vliegtuigen worden dus door schijterige Gaalmannetjes nagekeken en die krijgen in de hangar een pistool tegen hun hoofd met de koele mededeling: ,,Tekenen sukkel! Anders ben je je baan kwijt.'' Vijfentwintig pagina's achterstallig onderhoud. Vijfentwintig! Of ik tijdens zijn verhoor medelijden met die Gaalman had? Ja! En of ik denk dat hij tussen nu en de lente van een flat in de Bijlmer springt? Ja! Ik raad het hem af. Als iedereen die zich in deze stinkende affaire schuldig voelt denkt: ik ga going down van een Bijlmerflat en dat ook werkelijk doet, krijgen we extra verkeersinformatie.

Een vliegtuig kan inslaan, maar een enquête doet dat zes jaar later minstens zo hard. Ik zit verbaasd en af en toe verbijsterd voor de buis, vraag me af wat de Urkse jeugd zaterdagavond doet en of ze richting Schiphol willen om daar een ruitje of honderd van die verkeerstoren in te kinkelen.

Spreeuwen en mussen zie je passeren. Allemaal bange stropdasjes die hun advocaat willen raadplegen of door hun geheugen in de steek worden gelaten of dachten dat die ander het wel zou zeggen... Bange mannetjes onder ede.

Afgelopen oktober werd er bij ons thuis verbouwd en daar ging een simpele sloop aan vooraf. Een paar jongens vertelden dat hun bedrijf ook bij de berging van de Bijlmer-Boeing had geholpen en dat een van hun collega's daarna getroffen was door een mysterieuze ziekte. Hij zou binnen een paar weken sterven. Hopelijk is hij nu dood en hoeft de man, vader van twee kinderen, niet te zien welke bange hufters jarenlang hebben geweten wat de oorzaak van zijn ziekte was. Sloper gesloopt.

,,Het viel niet onder mijn verantwoordelijkheid'', zei Knook, die wist welke rotzooi er aan boord was, en gaf toe dat hij naast de minister zat toen ze zei dat het om bloemen en parfum ging. Maar daarna heeft die lummel toch al die verhalen gehoord en gelezen. Vreemde ziektes, rare verlammingen, geheugenverlies en weet ik veel wat... Dan valt het toch onder je verantwoordelijkheid als mens, vader, buurman of weet ik veel wie om op je dak te gaan staan en te roepen: ,,Hallo er wordt door iedereen gejokt, gelogen en gebazeld. Niks parfum en bloemen, gif en niks anders dan gif!!! En daarom zitten jullie vol met kanker!!!'' Wat zijn dit voor zieke, zwijgende geesten?

Knook schuift het af op Weck en Weck schuift het volgende week door naar Maij en Maij zegt vanuit het veilige Straatsburg dat ze het zo niet begrepen heeft en dat het in de regering besproken is, waarop Lubbers zegt dat hij zich er altijd buiten heeft gehouden en Kok zegt dat hij op dat moment voor Financiën in het kabinet zat en bij dit soort besprekingen altijd even een dutje deed en Jorritsma was op dat moment de tekst van Don't Cry for me Argentina voor een VVD-verkiezingsstunt op RTL uit haar hoofd aan het leren en...

Gistermiddag, iets voor twaalven, midden in de enquête werd de zeer spannende, rechtstreekse uitzending om onbegrijpelijke redenen onderbroken voor het journaal en Middageditie. Deze actualiteitenrubriek ging niet terug naar Den Haag, maar neuzelde over een Schotse film. Verward belde ik naar Hilversum om te vragen welke gestoorde hiervoor verantwoordelijk was. De meneer van de VARA verwees me naar de netmanager, de netmanager was er niet en zijn secretaresse zei dat ik de NOS-directeur moest hebben, deze was er even niet en ik moest maar naar voorlichting vragen, maar die afdeling was lunchen en moest ik na tweeën terugbellen en toen hoorde ik dat de betreffende ambtenaar gewoon had zitten pitten en zich aan zijn regeltjes hield.

Kortom: ontluisterende schijtlijsters in een land van lafbekken en als het met verarmd uranium geladen vliegtuig op Wassenaar of de grachtengordel geflikkerd was, dan was het allemaal veel eerder bekend geweest.

    • Youp van ’t Hek