Miss Davison

In `Emily' (Onze Eeuw, NRC Handelsblad 19 januari) beschrijft Geert Mak de protestactie van suffragette Emily Wilding Davison op de renbaan van Epson (Surrey) tijdens de meest prestigieuze klassieker, de Derby. Volgens Mak zou het enige dat van miss Davison rest een herdenkingsboekje zijn. In `Horses in our Blood' (1974) plaatst G.M. Philips een sterk uitvergrote foto van het ongeval en hij meldt: ,,This photograph was taken by Sport & General and is the only one taken of that event''. Miss Davison, jockey Herbert Jones en 's konings (George V) hengst Anmer liggen uitgestrekt in het gras, terwijl er nog twee paarden aankomen. De bocht waar het gebeurde heet Tattenham Corner, het is de laatste bocht vóór de eindsprint en het is tevens de plek waar de baan (anno 1780, links om, 1,5 mijl) in `vals plat' naar beneden loopt tot aan de `winning post'.

Paard en jockey kwamen er zonder blijvend letsel van af.

Minder sterk vergroot staat dezelfde foto in George Plumptre's `The Fast Set, the world of Edwardian racing' (1985), vergezeld van de tekst die Queen Alexandra (moeder van King George V) door haar secretaris naar Jones liet telegraferen: ,,Queen Alexandra was very sorry indeed to hear of your sad accident caused through the abominable behaviour of a brutal, lunatic woman. I telegraph now by Her Majesty`s command to enquiry how you are getting on and to express Her Majesty's sincere hope that you may soon be alright again''. Ook bij de finish, driekwart mijl verderop, was deze Derby een gedenkwaardige. Craganour won maar zijn jockey John Reiff (USA) werd gediskwalificeerd `for bumping and boring' ten gunste van Aboyeur, een volstrekte outsider (1 tegen 100). De foto van miss Davisons zelfmoord is (uit piëteit?) weggelaten uit het merkwaardige boekje in paarse band (paars is de Royal Racing Colour) getiteld `Cope's Royal Cavalcade of the Turf' (1953). Alfred Cope schrijft daarin: ,,So ended the most sensational Derby in history, enbalmed by a contemporary writer's comment: Never has there been a more lamentable exhibition of horsemanship – or the lack of it!''

Het incident met miss Davison was overigens niet het enige in dat renseizoen. Cope schrijft: ,,Throughout that strange, uneasy year of 1913 curious incidents multiplied. On june 8 two sufragettes attempted to set fire to the Hurst Park Stand while at Ascot a man named Hewitt rushed out in front of the Gold Cup field waving a revolver and a red flag. He was knocked down and galopped over.''

    • Henk Bouwman