Lachen op kantoor

Sommige acteurs verliezen nooit hun sex-appeal. Tom Selleck, de ultieme jaren tachtig televisiester, is er zo een en na een paar mislukte uitstapjes op het witte doek is Tom terug op televisie.

De charmante, slimme, besnorde, Hawaïaanse shirtdragende detective uit Magnum PI, met vooral veel blonde dames en de onvermijdelijke rode Ferrari, heeft plaatsgemaakt voor opnieuw een snelle jongen: de legendarische reclameman Jack McLaren.

In de tv-serie The Closer (1998) heeft Jack het helemaal gemaakt, weet elke deal te sluiten (the closer), daarbij de klanten te vriend te houden en hij speelt golf met de president van de Verenigde Staten.

Helaas blijkt dat een minder goede carrièrezet. Hij wint van de president, ,,the only person as competitive as I am''. Gevolg: hij mag de nieuwe reclamespotjes voor het leger niet maken, wordt ontslagen en belandt met zijn vier assistenten in een kale voormalige insecticidefabriek waar hij zijn eigen reclamebureau begint.

Nu zijn comedyseries rond kantoorperikelen niet nieuw: het kantoor van de burgemeester wordt gebruikt in Spin City, diverse redacties leverden al grappen op (Murphy Brown, Suddenly Susan, Herman's Head) om over advocatenkantoren en ziekhuizen maar niet te spreken. En ook de omringende elementen in The Closer - Jack's vrouw wil van hem scheiden en zijn dochter trekt bij hem in - zijn niet orgineel.

Maar de serie weet van het kantoorgegeven iets te maken. Ondanks de wat stroeve dialogen zijn de grappen snel en vooral de gesprekken tussen Jack en zijn dochter Alex (Heddy Burress) en met collega Carl Dobson (een rol van Ed `Lou Grant' Asner), leveren humoristische televisie.

Selleck zelf laat zien dat hij als televisieacteur zeker niet mag worden afgeschreven (wat televisiemaatschappij CBS doorkreeg door Selleck's populariteit als Monica's vriend in de hitserie Friends). In The Closer speelt Selleck opnieuw (op 54-jarige leeftijd!) de charmante `vrijgezel', die door iedereen onmogelijk onaardig kan worden gevonden. Helaas is dat voor de meedogenloze carrière-man die hij geacht wordt te spelen, een ongeloofwaardige karaktertrek.

The Closer, Veronica, zaterdag, 18.05-18.35u.

    • Titia Ketelaar