Justitie ontdekt cocaïnelijn van Suriname naar Friesland

De Haagse justitie denkt in haar onderzoek naar het drugskartel van Suriname te zijn gestuit op een recentelijk veelvuldig gebruikte cocaïnelijn tussen Paramaribo en Friesland.

De aanhouding, afgelopen dinsdag, van de Surinaamse luitenant-kolonel M. Zeeuw houdt hiermee verband. Zeeuw zou in ieder geval betrokken zijn bij twee drugstransporten waarbij cocaïne in graafmachines zat verstopt die via Zuid-Amerika naar Friesland werden vervoerd. Eén transport werd vorig jaar in Bridgewater in Engeland gecontroleerd. Daarbij werd ruim driehonderd kilo cocaïne aangetroffen.

In december 1998 heeft de politie van Heerenveen drie Nederlanders aangehouden die de graafmachine in een loods in Dronten kwamen ophalen. De hoofdverdachte, een Nederlander, heeft meteen een bekentenis afgelegd. Mede op grond van zijn verklaringen heeft de politie een speurhond kunnen laten vaststellen dat met een andere graafmachine ook cocaïne is aangevoerd.

De hoofdverdachte Nederlander is afgelopen donderdag door het speciale Copa-team (Copa staat voor Colombia-Paramaribo) van de Haagse politie verhoord. Hij heeft toen verklaard dat Zeeuw bij de organisatie van het transport betrokken is. De transporten worden volgens hem in Suriname voorbereid door prominenten van het Suri-kartel.

Op grond van deze transporten en het lidmaatschap van de criminele organisatie van de Surinaamse Adviseur van Staat D. Bouterse heeft officier van justitie E. Harderwijk de rechter-commissaris gisteren gevraagd Zeeuw in voorarrest te houden. De rechter heeft daar mee ingestemd.

De advocaat van Zeeuw en Bouterse, A. Moszkowicz, zegt dat de Nederlandse hoofdverdachte ,,zichzelf heeft gediskwalificeerd'' omdat hij in de eerste zin van zijn eergisteren afgelegde getuigenverklaring aangeeft te hopen dat hij een lagere straf krijgt in ruil voor zijn verklaring.

Advocaat J.P. Plasman, die een van de verdachte Nederlandse afnemers bijstaat, zegt dat in het onderzoek dat tot nu toe door het arrondissement Leeuwarden werd uitgevoerd, nooit de naam van Zeeuw was gevallen.

Het is mogelijk dat door de nieuw gebleken feiten het voor 22 maart geplande proces tegen Bouterse en vier medeverdachten zal worden uitgesteld.

    • Marcel Haenen