Internet voor de ultieme televisiefan

Ultimate TV is, als we de ondertitel moeten geloven, hét informatiekanaal voor alles wat met televisie te maken heeft. En op zich heeft de website ook wel wat te bieden - maar dan voornamelijk voor de Amerikaanse tv-kijker en voor wie geïnteresseerd is in wat de Amerikaanse tv zoal brengt.

Op de site van Ultimate tv is veel informatie te vinden over de vele Amerikaanse tv-series, -komedies en talkshows. Er zijn korte beschrijvingen van de programma's en informatie over wanneer ze (per staat) op tv te zien zijn. Ook zijn er profielen van en nieuws over de sterren, verwijzingen naar nieuwsgroepen, mailing lists, fansites en voor tv-liefhebbers interessante chatsessies (woensdag met Klea Scott van Millennium). Bovendien worden de nieuwste shows er besproken en wordt er verwezen naar de stations die ook via het web uitzenden en kan er worden gediscussieerd over soaps.

Zonder meer het leukst aan deze `ultieme' tv-site is de online winkel waar spullen van hedendaagse shows te verkrijgen zijn (waaronder die van The X-Files), én van klassieke shows. Zoals een T-shirt van Charlie's Angels, een mok van de Brady Bunch of van Happy Days.

Een tv-site die meer de kwalificatie `ultiem' waarmaakt - voor Europeanen dan - is Eurotv. Hier zijn vele Europese stations opgenomen, waaronder de Nederlandse. Eurotv biedt wel beduidend minder mogelijkheden dan Ultimate TV: er is minder televisie- en showbizznieuws en er wordt veel minder uitgebreid ingegaan op de tv-programma's. En een winkel is er ook al niet. Maar wél kan de surfer er een persoonlijke gids samenstellen met programma's van vele Europese tv-stations in de gewenste categorieën (muziek, comedy). Elke keer bij het bezoeken van de persoonlijke tv-gids wordt een overzicht aangeboden van wat er die avond te zien is. Groot voordeel van deze gids is, dat de zenders die alleen via de satelliet in Nederland te zien zijn erin opgenomen kunnen worden. Schotelbezitters blijven zo op de hoogte van de programmering van zenders als het Franse Romance, het Spaanse Cine Classics en het Duitse Super RTL. Jammer aan Eurotv: de site is niet compleet en weinig actueel. Een aantal zenders missen nog. Dat is bij Fox wel te begrijpen, maar kan toch eigenlijk écht niet bij The Music Factory.

(www.ultimatetv.com) en (www.eurotv.com)

    • Lukas Keijser