Inflatie drijft politie-CAO op

De politie-CAO gaat de overheid mogelijk nog meer geld kosten dan eerder was berekend. Blijft de inflatie in heel 1999 zo hoog als in januari, dan moet de overheid de agenten ruim 35 miljoen gulden extra gaan betalen. De leraren, die afgelopen week ook een CAO afsloten, verliezen juist een groot deel van hun net veroverde koopkracht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren bekend dat de inflatie in de maand januari is uitgekomen op 2,2 procent. Dat is flink hoger dan de één procent die het Centraal Planbureau eind vorig jaar raamde voor 1999.

De inflatieraming van één procent dient als uitgangspunt voor de overheidsfinanciën en de onderhandelingen voor de CAO's die dit voorjaar voor ongeveer drie miljoen werkenden worden afgesloten. De politie-CAO bevat een clausule voor prijscompensatie. Als de inflatie boven de één procent komt, vergoedt minister Peper dat automatisch. Een inflatie van twee procent levert de politieagenten naar schatting van vakbondsvoorman H. van Duin 36 tot 37 miljoen gulden op: ,,We zetten de extra zak voor het geld vast klaar.''

Als de nog af te sluiten CAO's voor onder meer de zorgsector en de rechterlijke macht dezelfde clausule krijgen, kost één procent extra inflatie de overheid zo'n 400 miljoen extra. Het onderwijzend personeel, dat er structureel 2,6 procent bijkrijgt, heeft niet zo'n clausule in de CAO. Een woordvoerder van de onderwijsvakbond Abop: ,,Gelukkig hebben we een kortlopende CAO afgesloten, tot 1 maart 2000. Een hogere inflatie zullen we tegen het einde van dit jaar zeker verwerken in onze looneis.''

LERAREN GAAN BLOEDEN: pagina 17

    • Maarten Schinkel
    • Karel Berkhout