Hij was groot en sterk. Een man van 1 meter 92 ...

Hij was groot en sterk. Een man van 1 meter 92 die kon zwemmen als een haai. Hij sprong op uit het water als een dolfijn, had de longen van een paard en de perfectie van een computer. Johnny Weissmuller (geboren in 1904) was in de jaren twintig zijn tijd ver vooruit. Zo indrukwekkend was het lichaam van de Amerikaan.

Vijfmaal won hij een gouden medaille op de Olympisch Spelen, in 1924 drie, in 1928 twee. Liefst 52 Amerikaanse titels veroverde hij, 28 wereldrecords brak hij, van 100 meter tot 800 meter vrije slag, maar ook op andere onderdelen. Toen hij zeventien jaar brak hij voor het eerst een wereldrecord. Hij was ook de eerste die de 100 yards vrije slag binnen 51 seconden zwom. Zeventien jaar bleef het record staan. Bovendien was hij de eerste die de 100 vrij binnen de minuut zwom, in 58,6 seconden. Zijn trainingsmethoden zouden nu bespottelijk worden genoemd. Hij zwom slechts 500 meter per dag. Onder leiding van zijn trainer William Bachrach streefde hij vooral naar perfectie van de zwemslag. Door zijn fysieke uitstraling werd hij gevraagd, als Tarzan en Jungle Jim, samen met apen in films te spelen. Zo werd hij nog beroemder dan hij al was als zwemmer. Zwaaiend aan lianen, van boomtak naar boomtak, pronkend met zijn torso, groeide Weissmuller uit tot een fenomeen. Een sportster die filmster werd.

Aflevering vijf in een serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland