Filippijnen: eerste executie in 23 jaar

In de Filippijnen is gisteren een man geëxecuteerd die was veroordeeld wegens verkrachting van zijn 10 jaar oude stiefdochter. Het was de eerste uitvoering van een doodvonnis in 23 jaar in dit overwegend rooms-katholieke land in Zuidoost-Azië, waar al maanden een verhit debat woedt over de doodstraf. Op het tijdstip van de executie luidden in de hoofdstad Manila overal kerkklokken. Priesters noemden dit een gebed voor de ziel van de 38-jarige huisschilder Leo Echegaray, die acht minuten nadat hij was geïnjecteerd met een dodelijke substantie officieel dood werd verklaard. De Filippijnse president Joseph Estrada, die na zijn verkiezing vorig jaar de doodstraf herinvoerde om geweldsmisdrijven een halt toe roepen, zei ook drugshandelaars te willen executeren ,,want bijna alle misdaad hangt samen met drugs''. (Reuters)