ETA legt het parlement van Baskenland lam

Lege vergaderzetels en chaos in de Baskische regeringszetel in Vitoria. De politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, Euskal Herritarrok (EH), veroorzaakte de afgelopen dagen grote spanningen in het regionale parlement van Baskenland. De Baskisch-nationalistische partijen, die sinds de verkiezingen van vorig jaar de regio regeren met steun van EH, zagen zich genoodzaakt de instelling van een groot aantal parlementscommissies op te schorten, nadat deze partij weigerde deel te nemen aan de vergaderingen. De vergadering werden stopgezet uit angst in het nationalistische kamp dat de niet-nationalistische partijen uit hun midden de voorzitters van de betrokken commissies zouden benoemen.

Het is voor de eerste maal dat de nationalistische minderheidsregering in Baskenland in ernstige moeilijkheden wordt gebracht door de radicale ETA-partij. De Baskisch-nationalistische partij PNV sloot vorig jaar een omstreden, nationalistisch pakt met de ETA-aanhang waar de niet-nationalistische partijen in Baskenland buiten staan. De huidige PNV-regering, die slechts het hoofd boven water kan houden met steun van de ETA-partij, wordt daarbij door de niet-nationalisten verweten aan de leiband van de ETA te lopen, zonder dat de beweging definitief zijn terreurakties heeft afgezworen.

Euskal Herritarrok weigerde afgelopen donderdag aan de parlementszittingendeel te nemen, omdat een van hun parlementariërs, de voormalige ETA-commandant José Antonio Urritikoetxea, geen vrijaf uit de gevangenis krijgt als lid van de commissie voor de mensenrechten in het Baskische parlement. Urritikoetxea, die ondermeer verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal uiterst bloedige terreuraanslagen in de jaren tachtig, is door EH voorgedragen als lid van deze mensenrechtencommissie. De voordracht leidde tot felle protesten van de niet-nationalistische oppositie en organisaties van slachtoffers van het terreurgeweld in Baskenland. Het gerechtshof in Madrid besloot eerder deze week dat Urritikoetxe geen toestemming krijgt om deel te nemen aan de commissievergaderingen.