De Graaf: GroenLinks bondgenoot van D66

D66-fractieleider De Graaf beschouwt GroenLinks als een mogelijke coalitiepartner in een volgende kabinetsperiode. Hij ziet overeenkomsten met deze partij op het terrein van milieu, sociaal beleid en democratische hervormingen. ,,Daar valt zeker een brug te slaan'', zo zegt De Graaf in een vandaag verschijnend interview in een tijdschrift van zijn partij.

Volgens De Graaf is de huidige samenwerking met PvdA en VVD ,,op dit moment de beste keuze'', maar ,,heeft paars geen eeuwigheidswaarde''. ,,Steeds zullen we moeten bezien welke coalitie het beste is voor de verwezenlijking van onze idealen.'' De Graaf sluit samenwerking met het CDA niet uit, hoewel hij erkent dat beide partijen momenteel op programmatisch vlak niet zoveel met elkaar op hebben. Hij noemt Groenlinks vervolgens ,,interessanter'' als mogelijke coalitiepartner.

Volgens fractieleider Rosenmöller van Groenlinks is ,,regeringsdeelname geen doel op zich'', zo zei hij vanmorgen op een congres van zijn partij in Rotterdam. Rosenmöller verklaarde dat GroenLinks landelijk bestuursverantwoordelijkheid wil dragen, maar zonder ,,op onze essentiële waarden in te leveren''. Hij noemde een ,,humaan en rechtvaardig'' asielbeleid als één van die voor hem essentiële punten.

Rosenmöller reageerde op het interne debat over toekomstige regeringsdeelname dat in zijn partij op gang is gekomen. Volgens hem moet GroenLinks ,,geen eendagsvlieg zijn in de macht'', maar kan zij pas toetreden tot een kabinet als de partij er ,,klaar'' voor is en als er ,,inhoudelijk wat te halen valt.''